Zoeken
 
 

Driekwart ondernemers wil meer leerlingen op de werkvloer


Brussel, 9 december 2014
Uit een grootschalige bevraging van Voka bij 1.500 bedrijven blijkt dat drie op vier bedrijven interesse hebben om leerlingen praktijkervaring te laten opdoen op de werkvloer. Meer dan 300 bedrijven hebben zich al bij Voka gemeld om een concreet engagement rond duaal leren op te nemen.

Voka-voorzitter Michel Delbaere heeft de lijst van 300 bedrijven bezorgd aan Minister Crevits en Minister Muyters. 'Sterke bruggen tussen onderwijs en de ondernemingswereld zijn fundamenteel. Laat ons daarom nu werk maken van een vernieuwd aantrekkelijk systeem van duaal leren', aldus Delbaere.

Bij de bedrijven die hebben deelgenomen hebben aan de enquête onderscheiden we twee categorieën: 46 procent van de bevraagde ondernemers heeft vandaag al leerlingen die op de bedrijfsvloer gevormd worden of weten precies welk soort stage ze willen organiseren. 30 procent van de ondernemers heeft nog weinig ervaring maar staat wel open om in de toekomst duaal leren aan te bieden.

'De resultaten verrassen ons niet', reageert Michel Delbaere 'We weten dat bedrijven open staan voor duaal leren. Om opnieuw economische groei te realiseren is goed geschoold talent essentieel. Een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt is voor ons dan ook een prioriteit. Ondernemers die jongeren mee opleiden op de bedrijfsvloer vormen alvast een stevige stap om dit te bereiken. Duaal onderwijs kan er ook voor zorgen dat er minder leerlingen het onderwijs verlaten zonder diploma. Als je weet dat in Vlaanderen nog één op tien leerlingen zonder diploma of goede vorming op de arbeidsmarkt komt, dan is niets doen geen optie.'

Vereenvoudiging noodzakelijk
Toch zijn er nog grote uitdagingen willen we echt duaal onderwijs op grote schaal uitrollen, moeten we werk maken van een vereenvoudiging van het aantal werkvormen. 'We zijn tevreden dat de Vlaamse Regering werk maakt van een nieuw systeem van duaal leren', zegt Michel Delbaere. 'Het is ook nodig: vandaag bestaan er meer dan achttien werkvormen waarin leerlingen of jongeren stage kunnen lopen in een bedrijf. Ondernemers en scholen zien door de bomen het bos niet meer. Die complexiteit zorgt ervoor dat veel ondernemers al afhaken voor ze eraan begonnen zijn. Willen we dus meer ondernemers aan boord krijgen, moeten we inzetten op een vereenvoudigd systeem.'

Voka vraagt nog voor het begin van het volgend schooljaar een serieuze vereenvoudiging van systeem. 'Laat ons ambitieus zijn: als we het komende jaar aangrijpen om tot een vernieuwd en administratief vereenvoudigd systeem te komen, dan kunnen volgend jaar de eerste leerlingen starten', besluit Delbaere.

print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Ondernemerszaken

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren
   

 
 

Wekelijkse nieuwsbrief Maakindustrie

Nieuwsbrief icoonIedere woensdag verschijnt er een e-mailnieuwsbrief voor en door de Belgische maakindustrie. Wilt u deze ontvangen?

Meld u dan nu aan voor de e-mailnieuwsbrief