Zoeken
 
 

Helft bedrijven moet activiteiten staken bij stroomonderbreking


Brussel, 22 oktober 2014
De helft van alle bedrijven moet de activiteit bij een stroomonderbreking stopzetten of kan ze niet naar behoren uitvoeren. Dat blijkt uit een rondvraag van Unizo bij 955 ondernemers die ze voorstelde in het bedrijf Suprima in Eernegem. Daar hield de ondernemersorganisatie een simulatie van een stroomonderbreking. 'De gevolgen van een black-out zijn aanzienlijk. De economische schade kan oplopen tot ruim 100 miljoen euro per uur', zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

De ondernemersorganisatie verwijst naar de studie van het Planbureau waaruit blijkt dat 1 uur stroomonderbreking een economische schade van 120 miljoen euro veroorzaakt. Acht op de tien ondernemers is niet verzekerd tegen een stroomonderbreking. 84 procent van de ondervraagden heeft geen noodgenerator om het tekort aan stroom op te vangen. Nog uit de rondvraag blijkt dat ruim een kwart van de ondernemers zich niet op een stroompanne kan voorbereiden. Bijna een kwart zegt drie dagen nodig te hebben. 'Maar bovenal is het merendeel van de bedrijven niet voorbereid op een stroompanne of onvoldoende op de hoogte'. Om ondernemers te helpen, ontwikkelde Unizo een speciale webpagina www.unizo.be/afschakelingsplan . Daarop vinden ondernemers alle mogelijke info. Op 4 november organiseert Unizo hierover een webinar.

 

Aan de steden en gemeenten vraagt Unizo om zich degelijk voor te bereiden op een worst-case-scenario. 'Er moet een draaiboek klaarliggen'. De ondernemersorganisatie pleit er ook voor om pas af te schakelen nadat alle andere noodprocedures zijn gebruikt. 'Afschakelen moet een allerlaatste optie zijn'. Ten slotte vraagt Unizo meer duidelijkheid over een mogelijke schadevergoeding voor getroffen bedrijven.

 

Noodprocedures

Volgens Unizo moeten eerst alle mogelijke noodprocedures gevolgd worden alvorens af te schakelen. Ze verwijst naar onder meer het terugschroeven van het stroomgebruik in alle overheidsgebouwen en op openbare plaatsen, het inperken van openbare verlichting en het sensibiliseren van de bevolking om niet alle noodzakelijke apparatuur en verlichting uit te schakelen. Unizo vraagt dat de betrokken gemeenten zich voorbereiden op het worst-case scenario. Bij een afschakeling moet een draaiboek op tafel liggen waarbij het gemeentelijke crisiscentrum snel in werking kan treden. Ook moeten ze de risicopunten in kaart brengen en een inventaris maken van kwetsbare bedrijven die schade kunnen leiden.

print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Ondernemerszaken

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren
   

 
 

Nog geen abonnement?

Met Vraag&Aanbod België kunt u: 

 

Vraag&Aanbod België
1. 

Scherp en gericht inkopen:
u vindt wekelijks aantrekkelijke aanbiedingen van leveranciers

 2.

Eenvoudig op de hoogte blijven
van actuele ontwikkelingen, nieuwe producten en technieken binnen het industriële  midden- en kleinbedrijf.

      

Abonnement afsluiten

  

 
 

Wekelijkse nieuwsbrief Maakindustrie

Nieuwsbrief icoonIedere woensdag verschijnt er een e-mailnieuwsbrief voor en door de Belgische maakindustrie. Wilt u deze ontvangen?

Meld u dan nu aan voor de e-mailnieuwsbrief