Zoeken
 
 

Rapport over productietechnologie in maakindustrie brengt noodzakelijke acties in kaart


Brussel, 17 september 2014
Het rapport 'Doorbraken in productietechnologie voor een Vlaamse maakindustrie met toekomst' - het resultaat van het project rond de visie 'Maakindustrie 2020: naar factories of the future' - geeft een beeld van de state of the art van productietechnologieën, analyseert de opportuniteiten voor de Vlaamse maakindustrie en stelt op basis hiervan een realistisch actieplan op. Deze tekst is nu verkrijgbaar.

Willen we de Vlaamse maakindustrie competitief houden en duurzaam verankeren, dan is een transformatie naar 'Fabrieken van de Toekomst' noodzakelijk. Sirris, Agoria en KU Leuven ontwikkelden daarom in 2010-2013 de visie 'Maakindustrie 2020: naar factories of the future '. Eén van de zeven geïdentificeerde transformaties voor de maakindustrie is 'World Class Productiemiddelen': het inzetten van state-of-the-art en grensverleggende productiemiddelen die Vlaamse bedrijven op langere termijn unieke voordelen en een significante vooruitgang opleveren op gebied van product- of productiekarakteristieken, doorlooptijd, kostenefficiëntie, ... Zeker daar waar proces- en productinnovatie nauw gekoppeld zijn, is een investering in opkomende en veelbelovende productietechnologieën des te belangrijker voor een verankering van Vlaamse bedrijven.

 

Van visie naar actie

Om deze transformatie verder te concretiseren, werd een project uitgevoerd met steun van het Agentschap Ondernemen en met als doel:

  • Een duidelijk beeld krijgen van de internationale state of the art en toekomstvisies voor vijf categorieën van productietechnologieën met grote impact op de Vlaamse maakindustrie: afnemende bewerkingen, opbouwende productietechnologieën, omvormende bewerkingen, verbindings- en hybride technologieën. Aan de hand van de algemeen aanvaarde Technology Readiness Levels (TRL) werd een beeld gecreëerd van de ontwikkelingen die productietechnologieën nog moeten ondergaan om binnen een industrieel productieapparaat geïntegreerd te worden.
  • Hieruit werden opportuniteiten gedetecteerd waarmee Vlaamse bedrijven en Vlaanderen zich internationaal kunnen onderscheiden. Om een correcte beoordeling van het potentieel van een technologie te verkrijgen, werd binnen de studie een scoringsmechanisme opgesteld. Hierbij werden elementen, zoals impact voor Vlaanderen, marktpotentieel, ontwikkelingsinspanning, enz. naar analogie met de TRL omgezet in een objectieve schaalverdeling. Deze schaalverdeling werd de Market Readiness Level (MRL) genoemd.
  • In functie hiervan werd een realistisch actieplan voor de Vlaamse maakindustrie opgesteld.

 

Aan het einde van dit project werd het rapport 'Doorbraken in productietechnologie voor een Vlaamse maakindustrie met toekomst' opgesteld dat een synthese geeft van dit actieplan. Dit document omvat de onderdelen: 'State of the art in 'World Class' productietechnologieën', 'Status van implementatie in Vlaanderen' en 'Transformatie naar fabriek van de toekomst: nodige acties'.

 

Deze visietekst is gratis verkrijgbaar in pdf-formaat. Interesse? Stuur een mailtje naar peter.perremans@agoria.be of krist.mielnik@sirris.be

print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Ondernemerszaken

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren
   

 
 

Wekelijkse nieuwsbrief Maakindustrie

Nieuwsbrief icoonIedere woensdag verschijnt er een e-mailnieuwsbrief voor en door de Belgische maakindustrie. Wilt u deze ontvangen?

Meld u dan nu aan voor de e-mailnieuwsbrief