Zoeken
 
 

Wachten op een regering zorgt voor banenverlies


Brussel, 9 juli 2014
'Omdat maatregelen om de kostenhandicap van ons land aan te pakken uitblijven, gaat in de technologische industrie elke twee uur één job verloren.' Dat zegt technologiefederatie Agoria, die berekende dat de factuur van één jaar zonder regering kan oplopen tot 5.000 banen, alleen al in de technologiesectoren.

‘Ons land heeft dringend nood aan een federale regering die de extra loonkost van 16,5 procent tegenover de buurlanden aanpakt, maar die regering laat op zich wachten. Als de regeringsvorming bovendien te lang aansleept, kunnen bedrijven investeringen uitstellen of afstellen wegens de politieke instabiliteit', waarschuwt Marc Lambotte, ceo van Agoria. Informateur Charles Michel leverde recent een verslag in over de vorming van een nieuwe federale regering bij de koning. ‘We stellen vast dat de regeringsvorming niet echt vlot verloopt en dat baart ons zorgen', zegt Lambotte. ‘We hebben dringend een regering nodig. Er zijn momenteel drie elementen die in ons nadeel spelen: het zwaarst weegt de loonkosthandicap, maar ook het uitblijven van investeringsstimulerende maatregelen en de politieke instabiliteit die bij te lang wachten weer zal opduiken, spelen mee.'

 

Onzekerheid en imago

Elk uur en elke dag die verloren gaan, kost onze economie jobs. Agoria berekende dat het wachten op een regering ons elke twee uur één job kost of twaalf banen per dag. Lambotte: 'De impact van loonmatiging op de werkgelegenheid in onze sectoren is eerder al becijferd in een studie van de professor Joep Konings van de KU Leuven. Een correctie van loonkostenhandicap met 16.5 procent zorgt voor een jobcreatie van 31.000 banen.' Bovenop het uitstel van de noodzakelijke looncorrectie, komt het verlies aan investeringen en jobcreatie als gevolg van de politieke onzekerheid en het Belgisch imago in de hoofdkwartieren. Politieke instabiliteit beïnvloedt beslissingen over mogelijke investeringen negatief. 'Er moet werk worden gemaakt van de volledige afbouw tijdens deze legislatuur van de loonhandicap tegenover onze buurlanden, die vandaag 16,5 procent bedraagt. Een meer ambitieus competitiviteitsluik dan tijdens de vorige regering is absoluut noodzakelijk. De focus bij lastenverlagingen moet liggen op bedrijven die internationaal concurreren. Een tweede werkpunt is zorgen voor een aantrekkelijk fiscaal klimaat voor investeringen in materiële en immateriële activa. Het is best dat de politici hun verschillen overstijgen en dat de nieuwe federale regering zo snel mogelijk aan de slag kan', besluit Lambotte.

print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Ondernemerszaken

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren
   

 
 

Wekelijkse nieuwsbrief Maakindustrie

Nieuwsbrief icoonIedere woensdag verschijnt er een e-mailnieuwsbrief voor en door de Belgische maakindustrie. Wilt u deze ontvangen?

Meld u dan nu aan voor de e-mailnieuwsbrief