Metaalbedrijven beperken achteruitgang binnenvaartvolume


7 februari 2023
Als gevolg van de economische dip, is de het vervoer over de Vlaamse waterwegen vorig jaar licht gedaald ten opzichte van 2021. Opvallend is het groeiende aandeel van metaalproducten in het watertransport.

Het binnenvaartvervoer op de Vlaamse waterwegen daalde vorig jaar met 4,8 procent ten opzichte van 2021 naar 68,1 miljoen ton goederen. Waar de vervoerscijfers tijdens het eerste halfjaar nog stabiel bleven ten opzichte van 2021, was er in de twee jaarhelft een algemene achteruitgang qua binnenvaart in heel Vlaanderen. Op het Albertkanaal, de belangrijkste watersnelweg van Vlaanderen, werd een daling genoteerd van zo'n 4,3% naar 37,2 miljoen ton.

 

Voor het eerst in vele jaren is ook de containertrafiek ook is afgenomen. Rondde die in 2021 nog de magische kaap van 1 miljoen TEU, dan zakte die in 2022 weer naar 949.142 vervoerde TEU (-7%). Het gros van de containers (632.091 TEU de ) gaat vanuit Antwerpen via het Albertkanaal verder het binnenland in. Volgens de Vlaamse Waterweg volgde de watertrafiek daarmee de algemene economische trend van een dalende conjunctuur.


Metaalbedrijven stappen over op binnenvaartvervoer  

Ondanks de achteruitgang ziet de Vlaamse Waterweg ook positieve tendensen. Zo hebben meerdere verladers de weg naar het binnenwater gevonden, waaronder Aurubis (Olen) en Nyrstar (Pelt). Beide bedrijven investeerden de voorbij jaren in binnenvaartvervoer en bouwen hun watergebonden laadkade uit. Mede hierdoor nam de trafiek op het kanaal Bocholt-Herentals met maar liefst 17% toe tot 1,45 miljoen ton. Voordien gingen al die goederen (koper in Olen, zinkoxides in Pelt) in vrachtwagens de baan op.

 

Metaalproducten over water 

Metaalproducten komen er sowieso positief uit in de statistiek van de Vlaamse Waterweg. Qua vervoersniches deden metaalproducten (+5,3%) en ook voedingswaren en veevoeders (+9,0%) het namelijk beter dan het jaar voordien. Andere goederentypes kenden een daling, gaande van delfstoffen en bouwmaterialen (-5,2%) tot petroleumproducten (-1,6%) en meststoffen (-9,9%).

 
 
 
© Vraagenaanbod.be