Partnerschap moet lasindustrie transformeren


Gent, 31 januari 2023
Oqton, softwareleverancier die fabrikanten helpt innovatie en efficiëntie te verhogen door intelligente automatisering van de productie, en Valk Welding, marktleider op het gebied van flexibele lasrobotsystemen, hebben aangekondigd de krachten te bundelen in een transformatie van de lasindustrie. Als gevolg hiervan zal de software van Oqton deel gaan uitmaken van Valk Welding's Automatic Robotic Programming (ARP) oplossing voor high-mix, low-volume (HMLV) productie.

De Valk Welding ARP powered by Oqton maakt tien keer sneller programmeren mogelijk dan traditionele offline programmeeroplossingen. Bovendien is geautomatiseerd robotlassen drie keer sneller en tot vier keer goedkoper dan handmatig lassen. De nieuwe technieken en processen die de bedrijven gezamenlijk zullen ontwikkelen zijn bedoeld om het gebruik van geautomatiseerd robotlassen te optimaliseren voor enkelstuks of kleine serieproducties die voorheen alleen met handmatige methoden economisch haalbaar waren.

 

De ARP genereert autonoom lasrobotprogramma's rechtstreeks vanuit 3D CAD-bestanden, waardoor kostbare programmering overbodig wordt. Deze AI (Artificial Intelligence)-oplossing maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om de processen voor toekomstige onderdelen te verfijnen op basis van huidige beste werkmethoden. Hierdoor kunnen lassers deze software gemakkelijk gebruiken zonder voorkennis van robots of 3D-geometrie. De eenvoud en het gebruiksgemak van de ARP maken dit een ideale oplossing voor high-mix, low-volume robotlassen.

 

Behoefte aan automatisering

Elk jaar gaan er meer lassers met pensioen dan er nieuwe lassers bijkomen en daarom is er meer dan ooit behoefte aan automatisering van het lasproces. Volgens de American Welding Society (AWS) is de gemiddelde leeftijd van een lasser 57 jaar, en de AWS schat dat er tegen 2024 een tekort zal zijn van 400.000 banen in de lasindustrie. In Europa daalt de beschikbaarheid van lassers met twee procent per jaar en dat aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen. Het tekort aan lassers bestaat al vele jaren, maar ook het tekort aan robotprogrammeurs met laskennis onderstreept de behoefte aan een geautomatiseerde oplossin, aldus beide partijen. 
 
 
 
© Vraagenaanbod.be