Tijdelijke werkloosheid in de lift door kabbelende economie


Vlaanderen , 14 september 2022
Door de sluiting van bedrijven of productievermindering als gevolg van de hoge energie crisis zit het aantal mensen in tijdelijke werkloosheid weer in de lift.
Dit meldt het economische medium Focus. Het wijst op een aantal bedrijven dat door de hoge energiecrisis de productie niet meer kan handhaven. 'We hebben 50% minder productie. We zitten in het regime van tijdelijke werkloosheid. Dat is momenteel één week op twee, dat is een heel andere organisatie dan de normale productie. Ik voorzie geen verbetering de komende maanden, de energiekosten zullen enkel toenemen, de winter staat voor de deur', vertelt Johannes Haandrikman, CEO van Vesuvius uit Oostende dat onderdelen maakt voor de staalindustrie.

Omdat haar klanten ook geraakt worden door de energiecrisis neemt het aantal orders af. Dat geldt bijvoorbeeld voor Aecelor Mittal. 'Die hebben in de laatste maanden toch kosten die zijn verelfvoudigd. En die voorzien dat het eind dit jaar 15 maal zo duur zal zijn om producten te produceren. De energiekosten zijn toch 50 procent van de productiekosten bij onze klanten. We voelen sterk een neiging bij klanten op de productie te verminderen', vervolgt Haandrikman.
 

Ook economische werkloosheid bij andere metaalbedrijven

Ook andere West-Vlaamse metaalbedrijven hebben het zwaar, stelt Yves Allewaert, van ABVV Metaal West-Vlaanderen. 'Op vandaag zien we voor het eerst in jaren economische werkloosheid. Elke week komen er bij. Ik had twee weken geleden een bedrijf in Lichtervelde dat sinds jaar en dag geen economische werkloosheid had. Op vandaag is er een afdeling die één dag per week stempelt, een andere één week op de vier.'
 
 
 
© Vraagenaanbod.be