Duitse staalindustrie en Belgische bouw in gevaar door lage waterstanden


België, 17 augustus 2022
Vertegenwoordigers van de Duitse industrie waarschuwen voor de desastreuze gevolgen van de lage waterstanden van de Rijn op de chemische- en staalindustrie. Ook de Belgische industrie – in het bijzonder de bouw – kent toeleveringsproblemen.

‘Het is slechts een kwestie van tijd voordat de productie in de chemie- of de staalsector moet afgebouwd, minerale oliën of bouwmaterialen hun bestemming niet bereiken of zware transporten niet meer kunnen worden uitgevoerd', verklaart Holger Loesch, directeur van het Bundesverbands der deutschen Industrie (BVI) deze week in de Duitse pers.

Onderwerp van zorg voor de Duitse industrie zijn de lage waterstanden. De Rijn, een van de langste rivieren van Europa en een cruciale levensader voor de Duitse economie, kent historisch lage waterstanden als gevolg van de droogte in Europa. Daardoor is er veel minder scheepsverkeer mogelijk. Volgens de Duitse sectororganisatie BDI bereiden heel wat bedrijven zich voor op een vermindering van hun productie.

In 2018 bezorgden de lage waterstanden van de Rijn de Duitse industrie ook al grote kopzorgen. Dit was destijds aanleiding voor bedrijven om hun logistieke proces te herzien. Sindsdien worden bijvoorbeeld grotere voorraden aangelegd en schakelen sommige bedrijven over naar spoorvervoer. Dit is echter niet voor alle goederen mogelijk.

De lage waterstanden van de Rijn en andere Europese rivieren brengen ook andere industrieën in Europa in de problemen. Zo kampen België en Nederland met een tekort aan bouwmaterialen: er kan onvoldoende zand en grind uit Duitsland aangevoerd worden. Volgens de Nederlandse verladersvereniging Evofenedex dreigt zelfs een stagnatie van de bouw. ‘Als het niet heel snel hard gaat regenen in het stroomgebied van de Rijn houd ik mijn hart vast. Dan zal over tweeënhalve week als overal de vakanties voorbij zijn, de bouw stagneren', zegt Pim van Baaren, voorzitter van de raad voor binnenvaartverladers van Evofenedex in de Nederlandse pers. 

 

Ook in België ontkomen bouwbedrijven en toeleveranciers niet aan de malaise. Zo rekent de Turnhoutse groothandelaar in bouwmaterialen Groep Van Pelt  sinds kort een laagwatertoeslag aan en waarschuwt voor ‘stockbreuken.' Op de website klinkt het: ‘De impact is van die aard dat we tijdelijk geen lava en bovenrijngrind aanvoeren, omdat de kosten te hoog zijn.'

 
 
 
© Vraagenaanbod.be