Overbruggingslening voor bedrijven die schade ondervinden van Oekraïne-oorlog


Vlaanderen , 15 juni 2022
Bedrijven die getroffen worden door de oorlog in Oekraïne, kunnen een lening krijgen van de overheid onder gunstige voorwaarden. Eerder bestond deze overbruggingslening voor bedrijven die schade ondervonden van de coronacrisis.

Bedrijven die schade ondervonden van de Covid-19 maatregelen, konden onder gunstige omstandigheden een lening aangaan bij de overheid. Het ging over leningen van 200.000 euro voor kleine bedrijven en 400.000 euro voor middelgrote bedrijven aan een rentevoet van 1%. Tot 15 juni konden bedrijven op deze maatregelen een beroep op gedaan kon worden.

 

Nu deze deadline gepasseerd is, verlegt de Vlaamse overheid op verzoek van minister van Economie Jo Brouns deze steunmaatregel naar bedrijven die getroffen worden door de oorlog in Oekraïne. "Met de overbruggingslening hadden we reeds een sterk vehikel om vlot bedrijven te kunnen ondersteunen. We kunnen vlot overschakelen om deze ondersteuning te blijven bieden voor bedrijven en ondernemers die nu hinder ondervinden door de oorlog in Oekraïne', verklaart Brouns.


Hij geeft aan dat de wereldeconomie door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne een nieuwe schok te verwerken heeft. 'De oorlog tussen Rusland en Oekraïne laat zich wereldwijd en doorheen alle sectoren voelen. De sterk gestegen energie- en grondstofprijzen, die via de loon-prijsspiraal ook de loonkosten doen toenemen, vormen een grote uitdaging voor onze Vlaamse KMO's.'

 

De interestvoet voor de Oekraïne-overbruggingslening is vastgesteld op 1,5%. Het beschikbare bugdet bedraagt 200 miljoen euro en er is door de Vlaamse overheid gevraagd bij de Europese Commissie om de looptijd van deze overbruggingslening-maatregel te verlengen tot 15 december 2022.


Dat KMO's dit instrument belangrijk vinden, bewijzen volgens minister Brouns de volgende cijfers op 8 juni:

 

  • Er waren op dat moment 1.690 aangevraagde leningen voor een bedrag van bijna 158 miljoen euro.
  • Er waren 815 goedgekeurde leningen voor een bedrag van 81.5 miljoen euro.
  • Er waren 162 dossiers in behandeling voor een totaal bedrag van iets meer dan 13 miljoen euro

 

 
 
 
© Vraagenaanbod.be