Debuut autonome shuttle op Mechelse bedrijvenpark


Mechelen, 14 juni 2022
Deze week heeft de eerste autonoom rijdende shuttle op de openbare weg in Vlaanderen zijn debuut. De shuttle vervoert gedurende een pilootproject van twee maanden mensen en postpakketten op het industrieterrein van Mechelen-Noord.

Een elektrisch aangedreven shuttle, van Franse makelij, zal vanaf maandag 13 juni tot en met vrijdag 12 augustus 2022 op weekdagen een 2,5 kilometer lang traject afleggen op het industrieterrein Mechelen Noord. Werknemers van de bedrijven langs het traject kunnen op verschillende haltes aan boord van het voertuig stappen om daarna naar hun werk gebracht te worden. Bovendien kunnen bedrijven en particulieren postpakketten van bpost afgeven of ophalen aan de shuttle.

 

'Cargo-hitching, zoals het heet, moet extra pakjestransport langs het parcours vermijden en een betere service bieden voor de klant. Je kan namelijk zelf beslissen wanneer je je pakje ophaalt uit het voertuig', verklaart Domien Stubbe, projectleider bij VIL, Vlaams innovatieplatform voor de logistieke sector en trekker van het pilootproject. 'Het is de eerste keer dat dit getest wordt in België. We optimaliseren het gebruik van autonome voertuigen, en maken er een haalbare businesscase van.'

 

Het pilootproject van Mechelen en VIL maakt deel uit van het EU ULaadDS-project rond stadslogistiek en het Interreg ART-forum-project rond autonoom transport. Projectpartners zijn bpost, SwipBox, USH, EasyMile, Quares, Mechelen-Noord vzw & Continental.

 

Mobiliteit van de toekomst

'Het project laat een glimp van de mobiliteit van de toekomst zien', zegt schepen van mobiliteit Vicky Vanmarcke. 'De technologie rond zelfrijdende auto's en shuttles evolueert enorm snel. In verschillende steden in het buitenland heeft men bijvoorbeeld al vergevorderde stappen gezet om volledig autonome taxi's te laten rijden. We zijn dan ook trots dit pilootproject in Mechelen te kunnen lanceren. De shuttle biedt een innovatieve, praktische en duurzame manier om zich te verplaatsen die voor iedereen toegankelijk is.'


Tijdens de testings zijn extra veiligheidsmaatregelen van kracht. Zo geldt op sommige plekken van het bedrijventerrein een parkeerverbod en staan overal waarschuwingsborden. Aan boord is ook nog altijd een steward aanwezig om in te grijpen in geval van nood, al is dit in principe niet nodig.

 

 
 
 
© Vraagenaanbod.be