Bloeiende houtverwerkende sector kijkt uit naar Prowood


Kortrijk, 29 september 2021
De Belgische houtverwerkende sector kijkt reikhalzend uit naar de Prowood, een driejaarlijkse beurs voor de houtverwerkende nijverheid en aanverwante sectoren in België.

Van 17 tot en met 21 oktober is Flanders Expo in Gent het toneel van de driejaarlijkse houtbeurs Prowood. Beursorganisator Claever Associates heeft hallen 1, 2 en 4 tot haar beschikking, goed voor 12.500 m² beursoppervlakte. Meer dan 160 exposanten hebben zich inmiddels aangemeld, maar daar komen volgens beursmanager Olivier Claessens nog last minute aanmeldingen bij. Tijdens de vorige editie in 2018 werd het evenement door 15.734 mensen uit België en Nederland bezocht. De sector heeft reikhalzend uitgekeken naar Prowood, aldus Claessens, die een grote beurshonger in de sector constateert. ‘De mens is niet gemaakt om opgesloten te zitten of solitair te leven. We beseffen met z'n allen hoe belangrijk sociale contacten zijn.' Prowood is daarnaast een van de eerste beurzen die postcorona worden gehouden, waardoor er een grote interesse verwacht wordt.

 

Niet alleen een nieuw weerzien met collega's, concurrenten en klanten zal tot tevreden gezichten leiden, ook de marktdynamiek is positief. ‘De houtsector in het algemeen en de houthandel en interieurbouw in het bijzonder, verkeren door de coronacrisis in goede doen. Door de opgelegde beperkingen inzake reizen en uitgaan en de verplichtingen inzake thuiswerk, hebben de Belgen massaal geïnvesteerd in huis en tuin', vertelt Marc Vens, lid van de adviesraad van Prowood en tevens eigenaar van Vens & Thiers, leverancier van houtbewerkingsmachines.

 

Volgens Vens kampt de sector momenteel met een ander probleem, die van stijgende grondstofkosten en lange levertijden. ‘De prijzen van grondstoffen en materialen zijn op korte termijn zo sterk gestegen, dat het bijna onmogelijk is om op langere termijn prijsoffertes te geven.' Daarnaast is het al tijden erg moeilijk om aan geschikt personeel te komen.

 

Digitalisering en automatisering centraal op de beurs

Dit laatste probleem wordt ten dele opgevangen door digitalisering en automatisering van de productie, een proces dat tijdens corona alleen nog maar versneld is. ‘Denk daarbij aan het IIoT, het Industrial Internet of Things. Machines worden meer en meer geconnecteerd wat leidt tot een vlottere datastroom binnen de bedrijven, maar ook tot een snellere en goedkopere ondersteuning door de leverancier', aldus Vens.

 

De laatste ontwikkelingen op het gebied van automatisering en digitalisering zullen op de beursstands dan ook centraal staan. Exposanten tonen een ruim pallet aan software en technologieën die een bedrijfstransformatie mogelijk maken. Ook de aanwezigheid van robots op de beursstands symboliseren een trend in de houtverwerkende industrie. ‘De robot is in opkomst in de houtsector. Dit is absoluut geen science fiction meer en ook niet het exclusieve speelveld van de grote bedrijven', stelt Vens.

 

Hij vervolgt: ‘Dankzij de ontwikkelingen zowel qua systemen en prijzen als het gemak van bediening en programmatie wordt dit ook voor kmo's meer en meer een haalbaar en noodzakelijk instrument binnen de productieomgeving.'

 

Rijk gevuld randprogramma

Naast het exposantenaanbod op de beursvloer, beschikt de houtvakbeurs ook over een rijk gevuld randprogramma. Op zondag 17 oktober bijt Bouwunie de spits af met een seminar over verschillende meettoestellen/scanners die op de markt beschikbaar zijn.

 

Op de dagen erna komen onderwerpen als TV272 en brandwerende doorvoeringen aan bod. Verder besteedt het FSC aandacht aan de FSC-certificering van bedrijven en zet een speciale Tapio-route thema's als IIoT en Industrie 4.0 in de kijker.

 

Aparte hal voor parketsector

Hal 1 van Prowood is deze editie gereserveerd voor de parketsector die voor het eerst integraal onderdeel uitmaakt van de beurs. ‘Na het wegvallen van Europarket en Efwex had de Belgische parketsector sinds 2018 geen eigen beurs mee', verklaart Anthony Denoyel van Floorconcepts en als vertegenwoordiger voor de parketbranche binnen de adviesraad van Prowood actief.

 

Volgens Denoyel is de parketsector een bloeiende branche in ons land. ‘De Belg heeft niet alleen een baksteen in de maag, hij houdt ook van de warme authentieke uitstraling van houten vloeren. Daarom is het belangrijk dat we nu als partner ons wagonnetje aan de solide Prowood trein kunnen hangen.'

 

In hal een zullen bedrijven uit de parketsector hun diensten en producten tentoonspreiden. Daarnaast is er ook een demonstratiezone van de parketplaatsers en in een afzonderlijk hoek voor restauraties van historische parketvloeren.

 

Nederlandse bedrijven

Onder de exposanten bevinden zich ook tal van Nederlandse bedrijven. De beursorganisatie verwacht ook veel Nederlandse bezoekers, meer dan bij vorige edities. Dat komt onder andere omdat de Nederlandse tegenhanger, HoutPro+ van 2020 naar 2022 verschoven is.

 
 
 
© Vraagenaanbod.be