Grootste werktrein van Infrabel vervangt 20.000 dwarsliggers


18 augustus 2021
De grootste werktrein in het wagenpark van Infrabel vervangt 20.000 dwarsliggers tussen Ronse en Oudenaarde. Tientallen spoorwerkers werken in het kielzog van de machine aan andere herstellingen.

De P93 spoorvernieuwingstrein is het paradepaardje van spoorinfrabeheerder Infrabel. De trein is maar liefst vierhonderd meter lang en vervangt automatisch dwarsliggers op het spoor. Al rijdend trekt de P93 spoorstaven uit elkaar en lift deze op, waarna de oude dwarsliggers opgeschept worden en de nieuwe geplaatst worden. De spoorstaven worden vervolgens handmatig aan de nieuwe dwarsliggers bevestigd.

 

De spoorvernieuwingstrein, die een aanschafwaarde van dertig miljoen euro had, beweegt zich voort aan een snelheid van zo'n 250 tot 300 meter per uur. Het vervangen van de bielzen gaat hierdoor dubbel zo snel als op de traditionele manier met spoorkranen.

 

In totaal worden er tussen Ronse en Oudenaarde, in de Vlaamse Ardennen, op twaalf kilometer in totaal 20.000 nieuwe dwarsliggers geplaatst. De volledig betonnen exemplaren zijn steviger en onderhoudsvriendelijker dan hun voorgangers.

 

Prijskaartje van elf miljoen euro

Infrabel laat weten dat de trein erg in trek is. Ook de komende periode zullen op andere trajecten in België dwarsliggers vervangen worden en wordt de P93, die door twee locomotieven getrokken wordt, ingezet. De lengte van de werktrein heeft overigens vooral een logistieke functie. Op het dek kunnen de nieuwe en oude bielzen namelijk opgeslagen worden waardoor de trein ministens een dag niet bevoorraad hoeft te worden.

 

infrabel

Drainage systeem Louise-Marie tunnel wordt verbeterd. (Foto: Infrabel)

 

Het vervangen van de dwarsliggers is onderdeel van een groter renovatieproject op het traject Ronse-Oudenaarde waaraan een prijskaartje van elf miljoen euro verbonden is. Andere werken die op de planning staan, zijn de vernieuwing van de overwegen in Maarkedal en Oudenaarde en aanpassingswerken aan de brugdekken van de Scheldebrug en Minderbroederstraat in Oudenaarde. Ook wordt de historische Louise-Marie tunnel in Ronse onder handen nemen.

 

In totaal zijn er tachtig spoorwerkers actief op de mobiele bouwwerf. Een deel van mensen staat op de loonlijst bij Infrabel, het gros op de payroll van spooraannemers. De werken, die begin juli gestart zijn, zullen nog doorlopen tot 1 oktober. Van 3 juli tot 29 augustus is er geen treinverkeer mogelijk op het traject. Nadat het treinverkeer hervat, zal de laatste hand gelegd worden aan de vernieuwing in de nachten van 30 augustus tot 1 oktober.

 
 
 
© Vraagenaanbod.be