Vlaamse betonfabriek produceert ecologische treinbielzen


Puurs, 10 maart 2021
Auteur:
Jerom Rozendaal
Betonfabriek De Bonte uit Laakdal gaat de komende jaren 200.000 ecologische treinbielzen maken voor de Belgische spoorwegen.

De Bonte heeft een tender gewonnen van spoorweg-infrastructuurbeheerder Infrabel en gaat de komende acht jaar 200.000 groene dwarsliggers, oftewel treinbielzen, produceren. De eerste exemplaren werden dit weekend ter hoogte van Puurs ceremonieel geïnstalleerd en waren symbolisch groen van kleur. 

 

De kleurkeuze is een knipoog naar de ecologische eigenschappen van de dwarsliggers die niet zoals gebruikelijk van cement zijn gemaakt, maar van zwavel. Waar voor de productie van cement een temperatuur van 1.400 graden vereist is, is bij zwavelbeton 140 graden voldoende om de dwarsligger vorm te geven. Dit is energiezuiniger, ook komt er bij de productie van zwavelbeton minder CO-2 vrij dan bij cement. In totaal wordt de CO2-uitstoot met dit nieuwe productieproces gereduceerd met veertig procent. Concreet neemt hierdoor de uitstoot per dwarsligger af van 75kg CO2 naar 45kg CO2.

 

Bielzen volledig recycleerbaar

Een andere eigenschap van de groene treinbiels is de recycleerbaarheid. De dwarsliggers die op het einde van hun levensduur zitten, kunnen omgesmolten worden tot nieuwe. De traditionele betonnen dwarsliggers waren een minder hoogwaardig tweede leven beschoren: als grind of steenslag in de wegenbouw. De historische houten dwarsliggers, die voor de betonnen exemplaren gebruikt werden, moesten zelfs zorgvuldig verbrand worden omdat ze behandeld waren met creosoot, een chemische stof die hen beschermt tegen de weersomstandigheden.

 

bielzenBij de productie van zwavelbetonnen bielzen wordt tot veertig procent minder CO2 uitgestoten. (Foto: Infrabel)

 

Bonte is naar eigen zeggen het eerste bedrijf ter wereld dat zwavelbetonnen spoorbielzen produceert en de Belgische spoorwegen is de eerste gebruiker. Inmiddels zouden er al meerdere Europese spoorinfrastructuurbeheerders belangstelling hebben getoond voor de innovatieve technologie. Het geeft de mogelijkheid om een van de groenste modaliteiten verder te vergroenen.

 

Patent op productieproces

Het procedé voor zwavelbeton is in eigen huis ontwikkeld door De Bonte dat een wereldwijd patent heeft op het productieproces. Zwavel is een afvalproduct van de olie-industrie. Momenteel worden de groene dwarsliggers geproduceerd in de fabriek van De Bonte in Laakdal waar ook de standaard betonnen bielzen worden geproduceerd. In de toekomst zal de productie verhuizen naar de nieuwe fabriek van het Kempense bedrijf in de Waalse stad Bergen.

 

De Bonte haalde de overheidsopdracht vorig jaar binnen. De prijs in combinatie met de groenere eigenschappen waren doorslaggevend. Bij het beoordelen van de tender door Infrabel wogen verminderde CO2-productie (in het fabricageproces of in transport van het materiaal) en een betere circulariteit voor veertig  procent mee. De kosten wogen voor zestig procent mee in de beoordeling.

 

Beperkte toepasbaarheid

Ondanks het groene etiket van zwavelbeton is de toepasbaarheid van het product beperkt. Omdat het materiaal al smelt bij 114 graden, en dus een relatieve kleine brandweerstand heeft, kan het bijvoorbeeld niet worden gebruikt in de bouw. In de spoorwegsector zien kenners daarentegen nog andere toepassingsmogelijkheden, bijvoorbeeld de perronborden.

 
 
 
© Vraagenaanbod.be