Zeventig procent bedrijven verliest omzet door corona


Brussel, 25 augustus 2020
Meer dan zeven op de tien bedrijven leidt omzetverlies als gevolg van de coronacrisis. Ook voor 2021 wordt geen volledig herstel voorzien.

Dit blijkt uit een rondvraag van ondernemersorganisatie Voka onder 1.100 bedrijven. Het economische herstel duurt langer dan verwacht, aldus de Vlaamse organisatie. ‘Dat onze economie zo traag recht krabbelt, zet onze werkgelegenheid en overheidsfinanciën zwaar onder druk', aldus Voka-topman Hans Maertens.

 

Op basis van de enquête en de economische cijfers van de eerste jaarhelft, schat Voka dat de Belgische economie met 8,5 procent zal krimpen in 2020. Voor volgend jaar wordt wel herstel verwacht, maar de groei zou slechts 4 procent bedragen. Het verlies van de coronacrisis wordt dus zeker niet goedgemaakt volgend jaar.

 

Uit de rondvraag blijkt dat zeven op de tien bedrijven omzetverlies noteren. Gemiddeld ligt de omzet nu nog 14 procent onder het pre-coronaniveau, voor kleinere ondernemingen kan dat zelfs oplopen tot 30 procent. Als gevolg van het omzetverlies schroeven bedrijven hun investeringen voor volgend jaar terug met 27 procent.

 

Exportmarkt zwaar getroffen
De ondervraagden zijn pessimistisch over het herstel van de export, die dit jaar met 29 procent zou dalen. Van de ondervraagde exporteurs denkt één op de vier dat de uitvoer pas in 2022 of later hersteld zal zijn. ‘De blijvende onzekerheid over volgende besmettingsgolven en de zwaar getroffen exportmarkt, maken dat we de hoop op een snel en volledig herstel in 2021 jammer genoeg moeten opbergen', aldus Maertens.

 

Door het omzetverlies zou vijf procent van de banen in Vlaanderen op de tocht staan, 130.000 arbeidsplaatsen. Van de ondervraagde ondernemingen geeft bovendien 85 procent aan het systeem van tijdelijke werkloosheid te willen verlengen tot minstens het einde van dit jaar. Ongeveer de helft wil de regeling zelfs tot minstens midden volgend jaar.


Regeringsvorming en investeringen

Voka roept op om snel een federale regering te vormen om broodnodige relancemaatregelen te treffen. ‘De politiek heeft geen excuses meer om niet voluit voor oplossingen en hervormingen te gaan. Er is nood aan een volwaardige regering met een sterke meerderheid die de nodige relancemaatregelen neemt.’ De ondernemersorganisatie dringt aan op maatregelen die investeringen stimuleren, maar ook moet de overheid zelf meer investeren. Daarnaast wil men meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt. 'Alleen Portugal doet het wat dat betreft nog slechter dan wij in Europa, dat is onaanvaardbaar', besluit Maertens.

 
 
 
© Vraagenaanbod.be