World Steel Association verwacht grote daling staalvraag voor 2020


Brussel, 11 juni 2020
In 2020 zal de vraag naar staal volgens prognoses van de World Steel Association met 6,4 procent dalen als gevolg van de coronacrisis.
Dat blijkt uit de Short Range Outlook van de World Steel Association. Voor 2021 wordt een herstel van de staalvraag verwacht van 3,8 procent ten opzichte van 2020. De daling van de wereldwijde vraag naar staal zal dit jaar worden afgezwakt door een verwacht sneller herstel in China dan in de rest van de wereld. In de prognose wordt ervan uitgegaan dat de lockdownmaatregelen van de meeste landen in juni en juli verder worden versoepeld, waarbij de sociale controle op de afstand blijft bestaan, en dat de grote staalproducerende economieën niet te lijden hebben onder substantiële secundaire golven van de pandemie.

Aangezien de meeste landen sinds medio mei geleidelijk aan weer opengaan vanuit hun lockdowns, wordt in het derde kwartaal een herstel van de economische activiteiten verwacht. Hoewel alle staalverbruikende sectoren door de lockdown-maatregelen worden getroffen, zijn de mechanische machine- en automobielsector sterk blootgesteld aan een langdurige schok aan de vraagzijde en aan een verstoring van de mondiale toeleveringsketens. Er zijn veranderingen in de werkprocedures in de staalverbruikende sectoren doorgevoerd om te voldoen aan de eisen van sociale distantie. Deze verandering in de werkomgeving zal mogelijk leiden tot een lagere productiviteit en een langere productiecyclus.

China

Het economisch herstel van China begon eind februari. Eind april waren alle belangrijke staalverbruikende sectoren weer bijna volledig productief, hoewel de volledige werking van de industriesector wordt belemmerd door de ineenstorting van de exportvraag.Het herstel van de vraag naar staal zal in de tweede helft van 2020 beter zichtbaar zijn. Het zal worden aangedreven door de bouw, met name door investeringen in de infrastructuur, aangezien de regering verschillende nieuwe initiatieven op het gebied van infrastructuur heeft voorgesteld.

Het herstel in de verwerkende industrie zal trager verlopen als gevolg van een ernstige recessie in de wereldeconomie, maar de automobielindustrie zal enige steun krijgen van stimuleringsmaatregelen. De World Steel Association verwacht dat de Chinese vraag naar staal in 2020 met één procent zal toenemen. 


Ontwikkelde economieën

De vraag naar staal in de ontwikkelde economieën zal in 2020 naar verwachting met 17,1 procent dalen. Hoewel de neergang wordt geleid door de consumenten- en dienstensector, zorgen massale verstoringen van de uitgaven, de arbeidsmarkten en het vertrouwen voor een brede daling van de staalverbruikende sectoren. Een overloopeffect van substantieel banenverlies en faillissementen, een zwak vertrouwen en voortdurende sociale afstandsmaatregelen wijzen slechts op een gedeeltelijk herstel van 7,8 procent in 2021.

 

De vraag naar staal in de Europese Unie is in 2019 met 5,6 procent gekrompen als gevolg van de aanhoudende recessie in de verwerkende industrie. De industriesector, die naar verwachting begin 2020 in een herstelfase terecht zou komen, werd opnieuw in een diepere recessie geduwd omdat de lockdownmaatregelen tot een massale daling van de orders leidden. De automobielsector zal naar verwachting het zwaarst getroffen worden, terwijl de bouwsector relatief veerkrachtig zou kunnen blijven.

Bouw

In sommige landen heeft de bouwsector te lijden gehad van een abrupte stopzetting van projecten als gevolg van verstoringen in de toeleveringsketen en een tekort aan arbeidskrachten tijdens de sluitingsperiode. De achteruitgang in de bouwsector zal echter minder ernstig zijn dan tijdens de financiële crisis.

In de bouwsector lijkt het moeilijker om social distancing toe te passen, waardoor de hervatting van de werkzaamheden na de sluiting wordt belemmerd. De vooruitzichten voor nieuwe bouwprojecten zijn ook verslechterd door de verslechterde balansen van consumenten en bedrijven. Overheden zouden kunnen proberen de aandacht te richten op nieuwbouwprojecten om de vraag te ondersteunen, maar aanzienlijk verslechterde overheidsbalansen kunnen de mogelijkheden om openbare infrastructuurinvesteringen uit te voeren beperken.

Machinebouw

De sector van demachinebouw, waar de toeleveringsketens tot de langste in de productiesector behoren, heeft te maken gehad met aanzienlijke logistieke knelpunten en problemen in de toeleveringsketen.

Tegelijkertijd zal de vraag naar mechanische machines in 2020 aanzienlijk afnemen omdat investeringsprojecten worden opgeschort of geannuleerd.

De sector zal op langere termijn geconfronteerd worden met uitdagingen bij het herstel van de vraag als gevolg van de sombere vooruitzichten voor investeringen. Sectoren als landbouw- en bouwmachines zullen zich echter sneller herstellen.

 

Automobielsector

De automobielindustrie is het grootste slachtoffer van de COVID-19-crisis onder de staalverbruikende sectoren. Verwacht wordt dat de automobielindustrie in 2020 een omzetverlies van 20% zal kennen bovenop de verliezen van de afgelopen twee jaar.

Het herstel tot het niveau van voor de crisis zal enkele jaren in beslag nemen als gevolg van de inkomensgroei en het werken op afstand, maar de bezorgdheid over de veiligheid zou de vraag naar personenauto's op korte termijn kunnen doen toenemen.

Bovendien kunnen de verstoringen van het aanbod ook na afloop van de lockdown-periode voortduren, aangezien liquiditeitsproblemen niet alleen de autofabrikanten, maar ook de leveranciers van auto-onderdelen zullen afschrikken om opnieuw te starten.

De overgang naar elektrische voertuigen zal doorgaan en waarschijnlijk na de pandemie versnellen.

 
 
 
© Vraagenaanbod.be