CEO's Europese staalbedrijven niet blij met voorstel EU dat dumping in de hand werkt


Brussel, 9 juni 2020
CEO's van de Europese staalindustrie, verenigd in brancheorganisatie Eurofer, hebben een gezamnelijke verklaring opgesteld naar aanleiding van het voorstel van de Europese Commissie over aankomende veranderingen met betrekking tot het importeren van staal per 1 juli.
Eurofer geeft aan dat het voortbestaan van de Europese staalindustrie gevaar loopt omdat in het voorstel van de Commissie tot herziening van de vrijwaringsclausule van staal geen rekening wordt gehouden met de sterke ineenstoring van de vraag als gevolg van de coronacrisis. De Europese staalsector zegt diep teleurgesteld te zijn dat de tarieven niet de staalvraag in de Europese Unie weerspiegelen.

De vraag naar staal is sinds het begin van de coronacrisis gedaald met vijftig procent. Als gevolg hiervan moest de productie sterk inkrimpen en verloor zeker veertig procent van de staalarbeiders (deels) hun baan. Het dreigende gevaar van goedkoop staal van buiten Europa dat de markt overspoelt zou het herste en voortbestaan van de Europese staalmarkt belemerren. Het huidige voorstel van de EC zou het marktaandeel van de staalinvoer sterk kunnen vergroten, terwijl een groot deel van de productiecapaciteit in de EU onbenut blijft.   

De CEO's dringen er bij de Europese Commisie en lidstaten op aan om het voorstel te verbeteren en hierbij rekening te houden met de coronacrisis en de werkelijke marktomstandigheden. Importquota moeten aanzienlijk verlaagd worden en de overdracht van ongebruikte quota naar een volgend kwartaal moet worden voorkomen.

Lees hier de complete verklaring, die onder andere ontekend is door Tata Steel, Thyssenkrupp en Aperam.
 
 
 
© Vraagenaanbod.be