VDMA: Positieve signalen vanuit China


Frankfurt (DE), 25 mei 2020
De corona-pandemie heeft ook de belangrijkste markten voor machinebouw - China, India en Brazilië - in verschillende mate beïnvloed. Volgens een recente enquête onder de bedrijven die lid zijn van de VDMA in deze landen, geeft China nu echter positieve signalen af, terwijl de crisis in de andere twee landen nog steeds voortduurt.
'De Chinese economie trekt weer aan, hoewel de situatie daar nog niet helemaal is verbeterd', zegt VDMA-hoofdeconoom Dr. Ralph Wiechers. Volgens de enquête beoordeelt een kwart van de ondervraagde bedrijven in China de huidige bedrijfssituatie nog steeds als slecht. 'Maar er is ook positief nieuws: Niet minder dan 62 procent van de ondervraagde lokale leden kwalificeert hun bedrijfssituatie als bevredigend, de overige dertien procent beoordeelt de situatie zelfs als goed', voegt Wiechers toe.


De huidige orderportefeuilles worden door zestig procent van de bedrijven in China als gemiddeld of bovengemiddeld opgegeven. De stemming verschilt echter aanzienlijk in de afzonderlijke takken van de machinebouw: fabrikanten van bouwmachines of onderdelenfabrikanten voor de bouwmachine-industrie en de elektrische automatisering melden een veel betere bedrijfssituatie dan bijvoorbeeld fabrikanten van werktuigmachines of fabrikanten van kunststof- en rubbermachines. 'Een van de redenen hiervoor is waarschijnlijk de sterke investeringsdynamiek in de traditionele en digitale infrastructuur in China', legt Wiechers uit.

Buitenlandse vraag

De achilleshiel van het aanhoudende herstel van China is de buitenlandse vraag: de meerderheid van de ondervraagde VDMA-leden in China rapporteerde een ondergemiddelde orderportefeuille uit het buitenland en verwacht ook dat de orders uit het buitenland in de komende drie maanden zullen afnemen. In het binnenland georiënteerde werktuigbouwkundige bedrijven of ingenieursbureaus waarvan de klanten voornamelijk de Chinese markt bedienen, zullen daarom in de nabije toekomst waarschijnlijk beter presteren dan exportgerichte werktuigbouwkundige bedrijven. Volgens schattingen van VDMA bedraagt de exportverhouding voor machinebouw in China momenteel bijna twintig procent van de omzet.

De onderzoeksresultaten onder VDMA-leden in India zijn veel slechter dan in China: tachtig procent beoordeelt de huidige bedrijfssituatie als slecht en 45 procent zegt dat de situatie in de komende zes maanden zelfs zal verslechteren. In India zijn veel ondernemers, in tegenstelling tot China, vooral bezorgd over de binnenlandse vraag. Naast verstoringen aan de vraagzijde melden veel bedrijven reisbeperkingen en verstoringen in de transportketen tussen Indiase staten. 'Vorig jaar al is de productie in de machinebouwsector in India gekrompen. Veel bedrijven hoopten op een veel beter jaar in 2020, maar de coronapandemie verbrijzelde die hoop', zegt Wiechers.

Met Brazilië heeft de corona-pandemie nu de belangrijkste afzetmarkt en productielocatie voor de Duitse machinebouwindustrie in Latijns-Amerika volledig in handen gekregen. Meer dan de helft van de ondervraagde Braziliaanse VDMA-leden beoordeelt hun bedrijfssituatie als slecht. 'Met name de vraagzijde zorgt voor problemen bij bedrijven. Meer dan veertig procent van de bedrijven meldt dat de verliezen en annuleringen van bestellingen een sterke invloed hebben op hun bedrijfsvoering', zegt Wiechers. Maar dat is nog niet alles: bijna tweederde van de bedrijven verwacht dat de bedrijfssituatie in de komende zes  maanden zal verslechteren.

De VDMA onderzoekt elk half jaar de actuele bedrijfsontwikkelingen in de BRIC-landen. Het eerste onderzoek werd uitgevoerd in het voorjaar van 2016, het meest recente onderzoek werd uitgevoerd tussen 27 april en 15 mei 2020.

 
 
 
© Vraagenaanbod.be