CO2-productie met waterstof met miljard ton per jaar verminderen


Oostende, 29 januari 2020
Haven Oostende, DEME Concession en PMV gaan een exclusieve samenwerking aan voor een ambitieus groen energieplan voor de productie van groene waterstof. Hiermee moet de CO2-uitstoot in Vlaanderen per jaar met circa 500.000 tot 1.000.000 ton verminderen.
Het doel van Haven Oostende, DEME en PMV is om tegen 2025 een fabriek operationeel te hebben in het havengebied van Oostende die groene waterstof produceert. Het eindproduct, de groene waterstof, zal dienen als energiebron voor elektriciteits-, mobiliteits-, warmte- en brandstofdoeleinden enerzijds of voor gebruik als grondstof voor industriële centra anderzijds. Het project Hyport Oostende zal een belangrijke bijdrage leveren om de Belgische en Europese klimaatdoelstellingen te halen.

Gefaseerd proces

In een eerste fase wordt de algemene haalbaarheid verder onderzocht en een ontwikkelingsplan uitgewerkt. Daarna wordt een innovatief demonstratieproject met mobiele walstroom gestart en is er tevens een demonstratieproject met een innovatieve electrolyser van ca. 50 MW gepland. Tegen 2022 start de uitrol van een grootschalig walstroom project, gevoed met groene waterstof. De eindmeet is voorzien in 2025 met een commercieel groene waterstoffabriek in het kader van de geplande nieuwe offshore windconcessies.

Groene Waterstof

Als waterstof (H2) door middel van elektrolyse met elektriciteit wordt geproduceerd, komt hierbij geen CO2 vrij. Maar de ontstane waterstof is pas groen te noemen als de gebruikte elektriciteit ook groen is opgewekt. Men spreekt dus van groene waterstof als er groene stroom beschikbaar is die water via elektrolyse omgezet in waterstof. Groene waterstof is dus waterstof die geproduceerd wordt op basis van hernieuwbare energie.
 
 
 
© Vraagenaanbod.be