Voka mist ambitie in Vlaams regeringsakkoord


Brussel, 9 oktober 2019
De Vlaamse ondernemersfederatie Voka heeft gematigd enthousiast gereageerd op het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse regering. Voka-topman Hans Maertens zegt in verschillende Belgische media ambitie te missen. Voka heeft een schaduwplan opgesteld.
Ontevreden is Voka niet met de regeringsplannen die recent gepubliceerd werden. 'Deze Vlaamse regering wil van Vlaanderen duidelijk een sterke regio maken, met een sterke economie en sterke bedrijven. We zien heel wat maatregelen over de arbeidsmarkt, innovatie en onderwijs', constateert Maertens.

In het regeerakkoord wordt de ambitie uitgesproken om aansluiting te vinden bij de Europese toplanden, zoals Nederland en de Scandinavische landen. Voka mist echter een concreet plan om dit te realiseren.

Fast Forward Flanders

'Wat is ambitie zonder een concreet plan?', vraagt de brancheorganisatie zich af. Om de Vlaamse regering een spiegel voor te houden, heeft het een soort van schaduwplan opgesteld. Op de recent gelanceerde website FastForwardFlanders.be doet de ondernemersorganisatie uit de doeken welke concrete stappen er volgens haar gezet moeten worden om de Europese top te behalen.

Als je de innovatie wilt aanzwengelen, om op Scandinavisch niveau te komen, volstaat het gereserveerde bedrag voor onderzoek en ontwikkeling van 250 miljoen euro niet. Volgens Voka is namelijk minstens het dubbele nodig.

Om een werkzaamheidsgraad van tachtig procent te bereiken bijvoorbeeld, zijn volgens Voka niet 120.000, maar wel bijna 160.000 extra jobs nodig. Ook zou de overheid 2,1 miljard euro extra moeten investeren in infrastructuur om onder andere de files op te lossen.
 
 
 
© Vraagenaanbod.be