Spontane staking bij Tenneco uit vrees voor ontslagen


Sint-Truiden, 2 oktober 2019
De ochtendploeg van Tenneco, een producent van schokdempers voor de auto-industrie, heeft op 1 oktober spontaan het werk neergelegd. De werknemers vrezen dat er ontslagen zullen vallen in de vestiging door een internationale reorganisatie.
Dat meldt ABVV Metaal. In mei informeerde de directie de vakbonden tijdens een bijzondere ondernemingsraad over de plannen met de afdeling engineering. Daar zouden wereldwijd zo'n 70 mensen te veel zijn, waarvan een vijftigtal in Europa, onder meer in Sint-Truiden. De vakbonden zijn bezorgd over de toekomst van de vestiging, omwille van dalende volumes.

'Sint-Truiden leeft in angst', zegt provinciaal voorzitter ABVV Metaal Limburg Rohnny Champagne. 'We hebben een vergadering met het management gehad waaruit weer eens bleek dat er verder wordt afgebouwd. Zo is er sprake van een overproductie van tien procent tegen 2020 en wil de directie dit oplossen met tijdelijke werkloosheid. De nieuwe S-lijn komt niet naar Sint-Truiden maar in Polen. Ik weet dat er wereldwijd minder auto's nodig zijn. De sector is overal in verval. Minder auto's betekent minder schokdempers. Maar dat onze arbeiders dat weer alleen moeten bekopen, dat gaat er bij mij niet in.'

De directie van Tenneco belooft binnen de vijftien dagen met haar werknemers te communiceren.
 
 
 
© Vraagenaanbod.be