ESF helpt ondernemingen voorbereiden op implementatie en gebruik kunstmatige intelligentie


Brussel, 10 september 2019
Kunstmatige intelligentie zal naar verwachting in de toekomst een steeds grotere invloed hebben op onze maatschappij, economie en arbeidsmarkt. Voor ondernemingen zullen nieuwe digitale technologieën zoals KI een significante invloed hebben op heel wat bedrijfsuitvoeringsaspecten. ESF Vlaanderen wil ondernemingen die in gebruik (gaan) maken van KI ondersteunen met een aanbod van praktijkgerichte opleidingstrajecten.

Voor ondernemingen die vandaag al KI gebruiken, of dit in de toekomst zullen doen, zal dit een duidelijke impact hebben op de wijze waarop ze werken, de jobinhoud van werknemers en de (toekomstige) competentienoden in de ondernemingen, aldus ESF. Daarom is het voor ondernemingen belangrijk dat ze snel in het traject analyseren waar de competentie- en opleidingsnoden liggen van de ondernemingen zelf en van de in de ondernemingen aanwezige individuele werknemers. Naargelang de taakomschrijving zal de impact van het gebruik van KI en de hieruit volgende opleidingsnoden immers sterk verschillen tussen de aanwezige profielen in de ondernemingen. Een succesvolle integratie van KI in de Vlaamse ondernemingen kan volgens ESF enkel gerealiseerd worden mits voldoende aandacht voor opleiding en competentie-opbouw bij zowel ondernemingen als hun werknemers.

ESF gaat hiervoor in hun oproep op zoek naar promotoren die een opleidingsaanbod ontwikkelen dat
complementair is aan het bestaande aanbod en dit voor ondernemingen die vandaag nog geen KI
toepassen en/of ondernemingen (en hun werknemers) die dit wel al doen. Op die manier kunnen ze
gewapend met de juiste kennis en competenties de uitdagingen met betrekking tot kunstmatige intelligentie aangaan. Enkel ontwikkelkosten komen in aanmerking voor financiering, beheerskosten niet.

Voor wie?

Als finale doelgroep richt ESF zich op ondernemingen en hun werkgevers die nog geen KI toepassen en ondernemingen die al zijn overgegaan tot implementatie van KI. Werkzoekenden en leerlingen/studenten vallen buiten de scope van deze oproep.

Daarnaast zoekt de organisatie promotoren die een opleidingsaanbod gericht op ondernemingen willen ontwikkelen en individuele ondernemingen die een eigen KI-opleidingstraject tot stand willen brengen. SFE noemt ledenorganisaties, kennisinstellingen, SYNTRA, private opleidingsverstrekkers en individuele ondernemingen of samenwerkingsverbanden als mogelijke promotoren.

Subsidie

Het oproepbudget bestaat uit 1,7 miljoen euro, waarvan zeven ton ESF-financiëring en één miljoen vanuit VLAIO, onder voorbehoud van de beschikbare middelen. Er is een maximale subsidie voorzien van twee ton per project. De promotor moet zelf een minimale private cofinanciering voorzien van vijftien procent.

De oproep staat open tot en met 20 september 2019 middernacht. Goedgekeurde projecten gaan van start op 1 december 2019. Projecten hebben een looptijd van maximaal achttien maanden. 

Bekijk hier de gehele oproep.

 
 
 
© Vraagenaanbod.be