Is een redding voor British Steel nabij?


Londen (UK), 8 augustus 2019
Met duizenden banen die op het spel staan, is een overname van het failliete British Steel zeer gewenst. Eerder trok de Chinese Jingye Group zich al terug als koper, andere partijen moesten hun belangstelling 'herbevestigen'. Nu blijkt dat een investeringsgroep van het Turkse militaire pensioenfonds op het laatste moment zich ook mengt in de overnamegesprekken.
Dat meldt de Financial Times. Ataer Holding, eveneens eigenaar van het Turkse staalconcern Erdemir, is in onderhandeling met de Britse regering over de overname van British Steel, aldus ingewijden. Er zijn echter nog wel enkele hobbels in de weg, zoals de EU-regels die de staatssteun aan bedrijven beperken. De overname door het persioenfonds zou betekenen dat er steun komt van de belastingbetaler, wat in strijd is met de Europese regels. Volgens een ingewijde zou er nog steeds 'regel voor regel' over de voorwaarden van de overeenkomst worden onderhandeld.

Liberty House, het Britse industriële conglomeraat van de Indiase staalmagnaat Sanjeev Gupta heeft een concurrerend aanbod gedaan. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de gekozen bieder binnen enkele dagen bekend te maken, maar het lijkt nu goed mogelijk dat deze uitspraak uitgesteld wordt.

Ingewijden geven aan dat British Steel de voorkeur geeft aan het Turkse bod. Hierbij zou de productie in Scunthorpe worden verhoogd en zou een kostenreductieplan, opgesteld door het huidige management, worden uitgevoerd. Verder gaven de ingewijden aan dat Ataer aangegeven zou hebben om op de lange termijn een nieuwe oven te bouwen en uiteindelijk de hele fabriek om te bouwen zodat deze kan draaien op gas in het volgende decennium.

Achtergrond

De problemen bij British Steel begonnen in mei. Het Britse bedrijf had een tekort aan liquide middelen, mede veroorzaakt door de onzekerheid van de Brexit. Er werd een noodlening van dertig miljoen pond gevraagd aan de Britse regering, maar deze werd niet toegekend. Hierna werd het bedrijf in een procedure van 'gedwongen liquidatie' geplaatst door de rechter.
 
 
 
© Vraagenaanbod.be