‘Fibre-Fixed. Composites in Design’ vanaf 26 oktober in Design Museum Gent


Gent, 17 oktober 2018
Van 26 oktober 2018 tot 21 april 2019 pakt Design Museum Gent uit met ‘Fibre-Fixed. Composites in Design’. De tentoonstelling toont hoe de combinatie van (bio)plastic en vezels ongeziene materialen oplevert. Kunststoffen als epoxy, polyester of polypropyleen worden versterkt met vezels van koolstof, glas, vlas, hennep of hout. Zo ontstaan composietmaterialen die de sterkte en stijfheid van vezels combineren met de lichtheid van plastics. Koolstofvezels zijn bijvoorbeeld even stijf als staal, maar wegen vijf keer minder. En dat inspireert designers.

Het gewicht is belangrijker dan men denkt. Zo ontstaat minstens 85 % van de ecologische voetafdruk van een auto door ermee te rijden en dit rijden kost veel meer energie bij zwaardere auto's. Nadat een tiental jaar geleden de eerste sportwagens met koolstofvezelcarrosserie en -chassis werden ontwikkeld, is de technologie nu rijp voor alledaagse modellen. Dat is nodig, want elektrische auto's vragen door het extra gewicht van hun batterijen om een lichtere structuur. Door het gebruik van composieten kunnen auto's als de FiF minibestelwagen bovendien een pak verder rijden met dezelfde hoeveelheid energie.


De tentoonstelling ‘Fibre-Fixed. Composites in Design' brengt een veel uitgebreidere selectie van designprojecten met composietmateriaal. Van een uniek model van de Solar Impulse, het eerste vliegtuig dat op zonne-energie rond de wereld vloog, of vederlichte onderbeenprotheses tot ‘Vegan Design': curatoren Ignaas Verpoest (KU Leuven) en Lut Pil (LUCA School of Arts) tonen de ontwikkelingen van de voorbije vijf jaar en presenteren te verwachten doorbraken voor de komende jaren.

 

Samen met Nederlandse designcollectief envisions 

Fibre-Fixed. Composites in Design' is een co-creatietraject van de curatoren met het Nederlandse designcollectief envisions. De tentoonstelling presenteert de uitkomst van een intensieve dialoog tussen een materiaalkundige, een kunst- en designhistorica, een designcollectief en het museum. 


In de scenografie, vormgegeven door Tomas Dirrix van envisions, staan de projecten opgesteld als herkenbare objecten in een stedelijk landschap. Vanuit een centrale uitkijkpost overschouwt de toeschouwer een omgeving vol objecten uit composietmateriaal. Na de panoramische blik wordt er ingezoomd. De opstelling laat denkpistes in verschillende richtingen uitwaaieren en stimuleert om domeinen te verbinden die op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken hebben. 


Op de benedenverdieping, onder het landschap, is een labo-context gecreëerd: door de integratie van onderzoeksaspecten in een opstelling in labosfeer wordt verdere duiding gegeven bij de materialen, processen en concepten van de tentoongestelde projecten. Zo wil Fibre-Fixed. Composites in Design nieuwe inzichten bieden en creatief denken stimuleren. Workshops en lezingen vullen het labo aan en bieden extra gelegenheden om het materiaal concreet te ervaren. 


Openingsuren 

De tentoonstelling is op weekdagen geopend van 9.30u tot 17.30u. Tijdens weekends, feestdagen en schoolvakanties lopen de bezoekuren van 10 tot 18 uur. De sluitingsdag is woensdag.  

 
 
 
© Vraagenaanbod.be