Bouwbarometer zet opmars verder


Brussel, 18 juli 2018
De bouwbarometer stijgt en de Vlaamse bouwondernemers zijn optimistisch. Dit blijkt uit de in juni door Bouwunie afgenomen bouwbarometer. Daarin toont meer dan 80% van de bouwondernemers zich tevreden met het huidige economische klimaat en de eigen bedrijfssituatie.

Het werkvolume ligt hoog en de orderboekjes zijn goed gevuld. De enige dissonanten zijn de oneerlijke concurrentie en de krappe arbeidsmarkt. Zo zegt 25% van de werkgevers dat ze extra medewerkers willen aanwerven, maar voegen ze er meteen aan toe dat dit een zware zoektocht wordt.

 

Met een score van 100,9 doet de bouwbarometer het zeven tienden van een indexpunt beter dan in het vorige kwartaal, waarmee de eerder ingezette trend verder wordt doorgezet. In het eerste kwartaal overschreed hij voor het eerst in zeven jaar de belangrijke grens van 100,0 waar optimisten en pessimisten elkaar in evenwicht houden. Dat betekent dat de Vlaamse bouwondernemers de conjunctuur positief inschatten. 


Het werkvolume ligt hoog. 37% van de Vlaamse bouw-kmo's zegt nu meer werk te hebben dan begin dit jaar, 15% ziet een daling. Voor de eerstvolgende maanden (met daarbij een aantal weken inactiviteit wegens bouwverlof) verwacht 26% een (verdere) stijging in het werkvolume, terwijl maar 14% een daling verwacht. Ook voor de iets langere termijn zijn de orderboekjes goed gevuld. Zo heeft 25% van de bouwondernemers nog fulltime werk voor meer dan zes maanden en 10% voor meer dan 9 maanden.


Dissonanten: scherpe concurrentie en krappe arbeidsmarkt. 

Het hogere aantal opdrachten en projecten doet de vraag naar extra werkkrachten toenemen. 12% heeft recent aangeworven. 20% is dat van plan. Bij de werkgevers loopt dit percentage op tot 25%. Ze zeggen er wel al meteen bij dat ze moeilijkheden verwachten om snel iemand te vinden. 93% zegt dat dit zware tot zeer zware inspanningen vraagt. Ter vergelijking: in het vorige kwartaal was dat 78%. De arbeidsmarkt wordt alsmaar krapper.


De Bouwunie bouwbarometer wordt sinds 1996 opgemaakt en is dé conjunctuurindicator voor de Vlaamse kmo-bedrijven en zelfstandige ondernemers uit de ruime bouwsector (ruwbouw, afwerking, installatiesector en infrastructuurwerken). De barometer wordt per kwartaal samengesteld aan de hand van een bevraging bij een vast, representatief bouwbedrijvenpanel. De bouwbarometer bestaat uit verschillende deelindices of parameters. Aan de hand van de verschillende deelindices wordt de algemene bouwkmo-barometer voor Vlaanderen en voor haar provincies berekend. Waarden boven index 100 wijzen op een positief evoluerende conjunctuur, waarden onder index 100 wijzen op een negatief evoluerende conjunctuur.

 
 
 
© Vraagenaanbod.be