Gieterijsector noteert omzetstijging in derde kwartaal


9 januari 2018
De gieterijsector toont na een mindere periode weer tekenen van herstel. In het derde kwartaal van 2017 noteerde de branche een omzetstijging van 4,5 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat meldt bedrijvenfederatie Agoria.

Wel plaatst de organisatie een kleine kanttekening. De stijging zou namelijk voor een groot deel zijn toe te schrijven aan enkele vestigingen die een goede periode gekend hebben. Het gaat hier vooral om gietijzergieterijen en non-ferrogieterijen.

  

Staalgieterijen doen het minder

Staalgieterijen daarentegen, blijven het slecht doen. In het derde kwartaal van 2017 lag hun productie 10 procent lager vergeleken met een jaar eerder. De gedeeltelijke stopzetting van de productie bij een grote onderneming zou nog steeds voelbaar zijn in de branche. Als deze factor geen rol zou hebben gespeeld, zou de productie zijn toegenomen met 7 procent, aldus Agoria.

 

Stijgende lijn gietijzergieterijen en non-ferrogieterijen  

De gietijzergieterijen en non-ferrogieterijen trekken met hun recente prestaties de lijn van de voorgaande twee kwartalen door. De gietijzergieterijen noteerden in zeven van de acht laatste kwartalen een productiestijging. De non-ferrogietrijen hadden eerder dit jaar een lichte terugval, maar hebben de stijgende lijn inmiddels weer te pakken. Sinds medio 2013 heeft de productie bij deze groep maar twee keer een daling op jaarbasis laten zien.

 

Overall gezien laat de sector voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2015 een positief verloop van + 1,2 procent op jaarbasis optekenen.

 
 
 
© Vraagenaanbod.be