Zoeken
 
 

Krachtenbundeling in strategisch onderzoekscentrum Slimme Maakindustrie


Brussel, 26 april 2013
Auteur:
Franc Coenen
Vlaanderen krijgt een strategisch onderzoekscentrum Slimme Maakindustrie, het SOC. Hierin worden het FMTC, Flanders' Drive en Sirris Manufacturing bijeengebracht. Ook hogescholen en universiteiten gaan meedoen aan het centrum, dat de maakindustrie gaat ondersteunen in de transitie die nodig is.
Dat heeft Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria, bekend gemaakt bij de presentatie van het actieplan Made Different. Het strategisch onderzoekscentrum moet 1 januari komend jaar starten. Vlaanderen kopieert hiermee de succesvolle aanpak van Duitsland, waar de industriële innovatie de laatste dertien jaar een enorme boost geeft gekregen. 'We hebben geen evolutie nodig maar een revolutie', aldus de Agoria-topman. Hij voegde er tijdens de bijeenkomst in Brussel wel aan toe dat er ook nood is aan nieuwe industrieel ondernemen. Hij benadrukte nog eens dat de vervolgacties van Made Different met name ook bedoeld zijn voor de kmo's en familiale bedrijven. Het tweede luik van het actieprogramma is vijftig bedrijven transformeren naar factories of the future. Hiervoor is een scan ontwikkeld waarmee in kaart kan worden gebracht wat hiervoor bij een individueel bedrijf nodig is.

 

Vertaling naar de werkvloer

Vlaams minister-president Kris Peeters, aanwezig bij de bijeenkomst, reageerde enthousiast. 'Ik ben blij dat de industrie de handschoen heeft opgepakt. Ons nieuw industrieel beleid moet uitgroeien tot nieuw industrieel ondernemen, want de ondernemers moeten het omzetten in realiteit.' Kris Peeters merkte verder op dat het nieuw industriële beleid in een cruciale fase is aanbeland. Het zal nu geïmplementeerd moeten worden. 'Het moet uit de vergaderzalen komen, want op de werkvloer zal het moeten gebeuren.' Volgens hem heeft de top van Volvo Zweden, waar Peeters onlangs op bezoek is geweest, ook aangegeven dat Vlaanderen nood heeft aan een strategisch onderzoekscentrum maakindustrie. Het Agentschap Ondernemen en het IWT onderzoeken momenteel hoe ze hun beleid kunnen afstemmen op de blauwdruk van Sirris en Agoria verwoord in het actieplan Made Different.

 

In de volgende Vraag en Aanbod meer over hoe de Vlaamse maakindustrie ondersteund gaat worden in de transformatie naar factories of the future.

Krachtenbundeling in strategisch onderzoekscentrum Slimme Maakindustrie'
Minister-president Kris Peeters tijdens de presentatie van het actieplan Made Different. Op de achtergrond tekeningen van de fabriek van de toekomst, gemaakt door kinderen.
1/1
 
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren