Zoeken
 
 

Mikrocentrum en Sirris: themadag keramiek printen


Seraing, 2 april 2013
Auteur:
Franc Coenen
Additive manufacturing schuift steeds verder op richting productie. ‘De markt is in beweging, en er wordt steeds meer aan concrete toepassingen gedacht’, zegt Benjamin Denayer van Sirris. Hij leidt op 16 april de themadag High End applications for Additive Manufacturing.

‘We gaan echte producten maken met additive manufacturing', vervolgt Denayer, wijzend op succesvolle Belgische bedrijven zoals Melotte en LayerWise. Beide zijn gespecialiseerd in het produceren van metalen componenten langs de weg van laagopbouw. Bij Sirris zelf gaat de aandacht sterk uit naar het 3D printen van keramische materialen. Tijdens de themadag, die bij Sirris plaatsvindt, gaat Tomasso Sforza van het onderzoeksinstituut hierop in. Sirris onderzoekt het 3D-printen van technisch keramiek en biodegradeerbaar keramiek, dat bijvoorbeeld voor medische toepassingen gebruikt wordt. ‘De technologie is voldoende ontwikkeld om industrieel te worden toegepast', licht Denayer toe. Hij verwacht dat er in de loop van dit jaar industriële toepassingen voor het 3D-printen van technisch keramiek zullen komen. ‘Met dunwandig 3D-printen zijn we al heel ver omdat dit gemakkelijker te sinteren is. Met dikwandige producten maken we tegenwoordig grote stappen.' Sirris ontwikkelt hiervoor zelf de materialen, in dit geval een met keramische deeltjes gevulde fotopolymeer die door te belichten uithardt waar je materiaal in het product nodig hebt.

 

Ervaringen selective laser melting composieten

In een andere lezing gaat Enrique Juste van het Belgium Ceramic Research Centre in op de ervaringen die zijn opgedaan met selective laser melting composieten. In dit geval gaat het om een materiaal dat een matrix heeft bestaande uit een nikkelchroomlegering met worfraamcarbide (NiCrBSi en WC) met een bepaald aandeel keramiek. Het onderzoekcentrum heeft testen gedaan met een fiberlaser (1070 nm golflengte) en heeft de invloed van de verschillende parameters onderzocht. Het is gelukt om composietdelen te vervaardigen met een hoog aandeel hardmetaal. Dit opent perspectieven voor het vervaardigen van slijtagegevoelige onderdelen via additive manufacturing.

 

Fraunhofer en TNO

Twee andere lezingen komen voor rekening van Yves Hagedorn van het Fraunhofer ILT en Hassel Maalderink van TNO. De eerste spreekt over nieuwe ontwikkelingen van selective laser melting van een droog mengsel van aluminiumoxide en zirkoon. Maalderink gaat verder in op de micro SLA machine waaraan TNO werkt. Ook deze machine is ontwikkeld voor het 3D-printen van keramiek. Het laatste onderdeel is een rondleiding door het laboratorium van Sirris in Seraing.

 

www.mikrocentrum.nl/themadagen

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren