Zoeken
 
 

1 op 2 Limburgse werkgevers investeren in samenwerking met onderwijs


Limburg, 18 september 2024
De helft van de Limburgse bedrijven met personeel werkt samen met een onderwijsinstelling. Dat blijkt uit een onderzoek dat Unizo Limburg en VKW Limburg uitvoerden bij Limburgse werkgevers.

De samenwerking met het onderwijs is het meest ingeburgerd bij productiebedrijven (6 op 10 samenwerkers) en bij de grootste bedrijven met 250 of meer werknemers (8 op 10). Bij 4 op 10 bedrijven nam de samenwerking in de voorbije jaren toe.


Stageplaatsen voor leerlingen of studenten zijn de samenwerkingsvorm bij uitstek voor meer dan 9 op 10 bedrijven. 92 procent van de respondenten wil zelfs minstens drie maanden stage in bedrijven verplichten binnen élke opleiding. Andere populaire vormen van samenwerking zijn bedrijfsbezoeken, medewerking aan eindwerken of opdrachten, duaal leren, aanwezigheid op jobbeurzen of getuigenissen in de klas.


Een vlottere invulling van vacatures en maatschappelijk engagement zijn voor 7 op 10 Limburgse bedrijven de belangrijkste motivatie om samen te werken. Meer dan 9 op 10 bedrijven geven ook aan dat stagiairs een streepje voor hebben bij toekomstige aanwervingen.


Obstakels voor samenwerking 

Alhoewel er een grote bereidwilligheid is tot samenwerking met het onderwijs, zijn er ook een aantal obstakels, zo ondervonden Unizo Limburg en VKW Limburg met hun rondvraag. Zo is er een gebrek aan geschikte profielen bij leerlingen/studenten (voor 1 op de 2 bedrijven), tijd (voor 1 op 3) en beschikbare plaatsen (voor 1 op 4). Vier op 10 bedrijven hebben zelfs nog nooit samengewerkt met het onderwijs. Hier leeft bij een bepaalde groep de overtuiging dat een samenwerking met het onderwijs geen meerwaarde biedt, terwijl een andere groep wel wil, maar aangeeft dat het er nog niet van gekomen is.

Om ook deze bedrijven te koppelen aan het onderwijs, stellen de belangenorganisaties voor om meer direct overleg met het onderwijs te voeren en ‘samen het inhoudelijk verbeteren en uitdaging maken van stages/projecten en meer tijd vrijmaken voor de samenwerking met het onderwijs.'

Actiepunten voor onderwijs

Voor het onderwijs worden de volgende verbeterpunten opgelijst: ‘veel actiever contact zoeken met bedrijven, meer praktijkgericht werken en het inhoudelijk verbeteren en uitdagend maken van stages en projecten.'

Bart Lodewyckx en Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurders van Unizo Limburg en VKW Limburg: ‘Elke partij wint bij samenwerking: de school en de leerling of student aan de ene kant die de ‘echte' praktijk kunnen ontdekken, en de onderneming aan de andere kant die toegang krijgt tot kennis, jonge talenten en potentieel nieuwe werknemers.'

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren