Zoeken
 
 

Record aantal faillissementen in de bouw deze jaarhelft


België, 23 juli 2024
In de eerste zes maanden van dit jaar gingen 1.342 bouwbedrijven failliet in Belgie. Dat blijkt uit cijfers van het nationale bureau van statistieke Statbel. Dat is 18,3 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

‘De bouwsector heeft al maandenlang de bedenkelijke eer om het recordaantal faillissementen op zijn naam te schrijven', reageert Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens op het hoge aantal faillissementen in de bouwsector. ‘De bouwsector zit in zwaar weer, zoveel is duidelijk. Zeker de nieuwbouwmarkt.'

 

De sectororganisatie ziet verschillende oorzaken, zoals bijvoorbeeld de vorig jaar sterk gestegen hypothecaire rente. ‘De lichte daling van dit jaar is nog niet van dien aard om de activiteit in de bouwsector opnieuw aan te zwengelen', aldus Waeytens.


Hoge bouwkosten demotiveren

Daarnaast verwijst de bouworganisatie naar de hoge weliswaar stabiliserende bouwmateriaalprijzen, de uitzonderlijke hoge loonindexatie in 2023 en de zwaar beperkte maatregelen voor sloop- en heropbouw. Maar ook naar het hoge aantal starters in de bouw in de jaren 2020-2021. ‘In de coronaperiode dachten heel wat mensen aan bouwen of verbouwen. Veel kandidaat-ondernemers zagen een gat in de markt en waagden de sprong. Maar starters hebben natuurlijk niet zoveel financiële reserves om op te boksen tegen minder goede tijden zoals de afgelopen periode.'

 

Belastingvoordeeld om bouwdrang aan te zwengelen

De belangenorganisatie herhaalt daarom haar vraag naar een verlaagd btw-tarief op sloop en heropbouw zonder beperkende maatregelen. Om kandidaat (ver)bouwers een zetje in de goede richting te geven, dringt Bouwunie verder aan aan om een belastingvoordeel voor bouwers en verbouwers in te voeren.

 

Concreet pleit ze ervoor om vijftien procent van alle bouwuitgaven en -investeringen aftrekbaar te maken van het belastbaar inkomen. Met een plafond van zevenduizend euro per jaar en op voorwaarde dat men officiële facturen van aannemers kan voorleggen. Een dergelijke maatregel zou de bouwdrang onder de particulieren moeten aanzwengelen en bouwbedrijven de wind in de zeilen moeten brengen.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren