Zoeken
 
 

Zwakke investeringen geven tegenslag Duitse machinebouw


4 juli 2024
De Duitse machinebouwsector heeft in mei een forse daling van inkomende orders ervaren. In vergelijking met dezelfde maand vorig jaar zijn de orders met 27 procent gedaald, gecorrigeerd voor prijsveranderingen. Deze terugval is deels toe te schrijven aan een basis-effect, maar ook de aanhoudende zwakte in investeringen speelt een belangrijke rol.

Na een korte opleving in april, waarin een stijging van de orders werd genoteerd, liet mei opnieuw een scherpe daling zien. De inkomende orders vertonen nog steeds sterke schommelingen, wat wijst op de aanhoudende terughoudendheid van klanten om te investeren. De binnenlandse orders daalden met maar liefst 44 procent, terwijl de buitenlandse orders met zestien procent afnamen. Binnen de eurolanden was er een daling van twaalf procent, en uit niet-eurolanden kwamen zeventien procent minder orders.

 

Olaf Wortmann, economisch expert bij VDMA , licht toe: 'Een groot deel van de daling kan worden toegeschreven aan een basis-effect; in mei 2023 waren er uitzonderlijk veel orders voor grootschalige systemen uit Duitsland. Daarnaast zien we nog steeds een uitgesproken zwakte in investeringen, vooral in Duitsland. De daling in het buitenland kan worden verklaard door de gebruikelijke maandelijkse schommelingen.'

 

Dalende trend

Gekeken naar de minder volatiele periode van drie maanden, van maart tot mei 2024, is een daling van dertien procent zichtbaar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, gecorrigeerd voor prijsveranderingen. De binnenlandse markt noteerde 25 procent minder orders, terwijl het aantal buitenlandse orders met acht procent afnam. Orders uit eurolanden daalden met elf procent, en uit niet-eurolanden met zes procent.

 

De cijfers benadrukken de aanhoudende uitdagingen voor de machinebouwsector. Ondanks enkele positieve signalen eerder dit jaar, blijft de sector kampen met een gebrek aan investeringen en een fluctuerende vraag.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren