Zoeken
 
 

Eigen prefabafdeling EEG Group draait op volle kracht


2 juli 2024
Ongeveer een jaar geleden startte EEG Group met zijn eigen volwaardige prefabafdeling. De bouwgroep nam toen deze beslissing op basis van de vaststelling dat prefabriceren heel wat voordelen biedt op het vlak van tijdmanagement, groepscohesie en logistiek.
Een jaar later kan EEG Group terugblikken op enkele mooie realisaties die dankzij prefabricatie zeer efficiënt verliepen. Het afgelopen jaar heeft de groep de voordelen van prefabricatie op verschillende vlakken kunnen ervaren:
  • Beter voor de mens: Prefabricatie verplaatst installatiewerken van de werf naar een werkplaats, waardoor weers- en werkomstandigheden, het verkeer en de files, minder invloed hebben. Ook biedt het kansen voor minder technisch onderlegde medewerkers om te groeien onder de supervisie van ervaren collega's.
  • Beter voor het milieu: Prefabricatie minimaliseert korte en kleine transporten naar de werf door grotere elementen efficiënter te vervoeren. Dit resulteert in minder afval en beter hergebruik van materialen.
  • Beter voor de opdrachtgever: Dankzij prefabricatie wordt de foutenmarge beperkt. Elke geprefabriceerde module wordt onderworpen aan een strenge kwaliteitscontrole alvorens naar de werf te worden vervoerd.

 

Hoewel deze voordelen op het eerste gezicht eenvoudig lijken, vereisen prefabactiviteiten in de praktijk grondig studiewerk, coördinatie en overleg met zowel de opdrachtgevers als algemeen aannemers, aldus EEG.

 

 

Verschillende elementen

De eigen prefabafdeling, gevestigd in de gebouwen van EEG te Gavere, heeft het afgelopen jaar een significante rol gespeeld in verschillende projecten van EEG Group. Maarten Nuytten, COO bij EEG Group, is tevreden met de bijdrage die de afdeling tot nu toe heeft geleverd: 'Met onze prefabafdeling hebben we inmiddels al heel wat verschillende bouwprojecten efficiënter gemaakt. Zo hebben we meer dan tweehonderd prefab modules vervaardigd voor diverse nieuwbouwprojecten, waaronder w.e.s.t in Roeselare en Stenehof in Oostende. Binnenkort gaan we van start met de prefabricatie van 220 energiemodules voor een woonproject in Brussel. Daarnaast vervaardigen we prefab sprinklerinstallaties en complete technische ruimtes, zoals deze voor de energieproductie van het Landmarkgebouw van UZ Brussel. De veelzijdigheid van onze prefabafdeling is een positieve ontwikkeling.'

 

 

T3-Techniekenkokers

De prefabafdeling van EEG Group draait momenteel op volle toeren. Voor het Arresthuis in Antwerpen prefabriceerde EEG Group 44 T3-techniekenkokers. Deze kokers bevatten de technieken voor drie verdiepingen. Ze werden geprefabriceerd in verticale frames van 11,5 m hoog, 3 m breed en 50 cm diep. De technieken omvatten onder andere sprinklerleidingen, ventilatie, warm/koud water, sanitaire afvoer, jachtbakken, kraanwerk, kabelbanen en verdeelborden, evenals sensoren voor het meten van de luchtvochtigheid. Halverwege juni werden deze kokers naar Antwerpen vervoerd en ter plaatse gemonteerd.

 

 

Beheersing van het hele proces

Voor Maarten Nuytten, COO bij EEG Group, gaat prefabricatie verder dan het vooraf maken van bouwelementen. 'Het is een aanpak die gestuurd wordt vanuit onze focus op duurzaam bouwen. We starten vanuit BIM voor digitaal en modulair ontwerp, creëren de juiste voorwaarden om de technieken in prefab te realiseren en zijn uiteindelijk ook verantwoordelijk voor de montage van de geprefabriceerde elementen op de werf.'

 

Wat dit proces uniek maakt, is dat EEG Group alle stappen beheerst en coördineert, zelfs bij complexe realisaties. CEO Didier Vanden Broucke is opgetogen met de evolutie van de eigen prefabafdeling: 'Dankzij onze eigen prefabafdeling hebben we het afgelopen jaar het verschil kunnen maken in heel wat nieuwbouwprojecten. Onze focus op design & build-projecten en onze expertise in multitechnieken zullen ons zeker helpen om onze prefabafdeling nog efficiënter in te zetten. Prefabricatie biedt eindeloze mogelijkheden. Voor ons is het duidelijk dat prefabricatie de volgende stap is in onze strategie om als multi-technische integrator een gesprekspartner te zijn voor opdrachtgevers. We zijn ervan overtuigd dat alle betrokken partijen in het bouwproces op een andere manier zullen moeten nadenken en samenwerken.

 

 

Prefabricatie vereist immers eenduidige beslissingen in een vroeg stadium van het bouwproces. Eenmaal gestart met prefabricatie zijn wijzigingen niet meer mogelijk. Het prefabriceren van grote modules zal steeds vaker worden toegepast. De tijd waarin technieken als losse onderdelen de bouwplaats werden binnengebracht, is voorbij. De volgende stap is de industrialisatie van het bouwproces, wat voordelen oplevert voor alle betrokken partijen, evenals voor de kwaliteit, het budget en de planning. EEG is meer dan klaar om die volgende stap te zetten.'

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren