Zoeken
 
 

Recordwinst FN Herstal door defensiedrang Belgische overheid


Herstal, 26 juni 2024
De Luikse wapengroep Herstal heeft deze maand een recordwinst van 75 miljoen euro over 2023 bekendgemaakt. Door de oorlog in Oekraïne zetten Europese landen weer in op defensie en plaatsten grote orders bij lokale wapenbedrijven.

Alhoewel de omzet bij FN Herstal in 2023 met 908 miljoen euro vijf procent lager ligt dan in 2022, kan de wapenfabrikant spreken van recordcijfers. De nettowinst lag bijna drie keer hoger dan in 2022. De operationele winst (ebit) bedroeg negentig miljoen euro.

 

Het bedrijf laat tijdens de persconferentie weten dat de directe impact van de oorlog in Oekraïne beperkt is. Zo brachten leveringen naar Oekraïne ongeveer dertig miljoen euro extra omzet in het laadje.

 

Defensiedrang door oorlog 

Groot is wel de indirecte impact. Door de oorlog heeft er een mentaliteitsslag plaats gevonden en hechten Europese landen terug belang aan defensie. De drang van overheden om wapen- en munitievoorraden aan te vullen resulteerde in een 'historisch dik orderboek' voor FN Herstal dat eigendom is van de Waalse overheid.

 

Twee fabrieken 

Zo mag het bedrijf de komende twintig jaar lichte wapens en munitie leveren aan het Belgische lever, een deal die 1,3 miljard euro oplevert. Met het oog op de oplopende vraag plant het bedrijf ook een investering tot honderd miljoen euro in haar twee Belgische fabrieken in Herstal en Zutendaal. In totaal werken er drieduizend mensen bij het bedrijf.

 

Op de persconferentie werd tevens een naamsverandering aangekondigd van het bedrijf dat in 1889 tot stand kwam door een krachtenbundeling van enkele wapenmakers. Het zal voortaan door het leven gaan als FN Browning Group, een verwijzing naar de Browning die ook in Herstal gemaakt wordt.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren