Zoeken
 
 

Voka ziet na verkiezingsuitslag mogelijkheden voor werkbare, stabiele coalities


België, 12 juni 2024
De verkiezingen in Vlaanderen en op federaal niveau maken volgens werkgeversorganisatie Voka ‘werkbare coalities mogelijk die vijf jaar lang stabiel kunnen besturen én hervormen.’
Bij de verkiezingen van zondag is de verwachte ruk naar rechts uitgebleven. Vlaams Belang won dan wel aan stemmen en komt uit op 22,7 procent, NV-A bleef de grootste partij op Vlaams niveau met 23,9 procent. Het liberale Open VLD van demissionair premier Alexander De Croo kreeg stevige klappen en komt uit op 8,3 procent.

Op Waals (en op Brussels) niveau won het liberale MR de verkiezingen terwijl de in Wallonië dominante PS flinke klappen te verduren kreeg. In Wallonië boekte het centristische Les Engagés ook een overwinning en komt met 20,7 procent van de zetels als derde uit de bus.

Geen tijd te verliezen 

Volgens werkgeversorganisatie Voka maakt deze verkiezingsuitslag werkbare coalities mogelijk die vijf jaar lang stabiel kunnen besturen én hervormen. De organisatie roept de politieke kopstukken op tot snelle coalitievorming. ‘Er is geen tijd te verliezen. De begrotingssituatie noopt tot snelle actie', aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Volgens de werkgeversorganisatie moet werken meer lonen en de concurrentiepositie van ondernemingen moet bovendien versterkt worden. ‘De komende vijf jaar moeten in het teken staan van noodzakelijke en diepgaande hervormingen op het vlak van competitiviteit, arbeidsmarkt en de staatsstructuren. Laat ons nù hervormen voor morgen', vervolgt Maertens.

Voor de hand liggende coalities

Politieke duiders zien mogelijkheden voor snelle coalitievormingen. Op Vlaams niveau ligt een coalitie van N-VA, CD&V en het socialistische Vooruit voor de hand, op federaal niveau N-VA, CD&V, Vooruit, MR en Les Engagés. Bart De Wever van N-VA wordt door vriend en vijand getipt als volgende premier van België, terwijl Jan Jambon (N-VA) kans maakt zichzelf op te volgen als Vlaams Minister President.

 

Voka vraagt regeerakkoorden op elk niveau die ondernemerschap versterken en ondersteunen. ‘De competitiviteit van ondernemingen moet hersteld worden', herhaalt het. ‘Er moet werk gemaakt worden van administratieve vereenvoudiging, minder regeldruk en meer rechtszekerheid.'

 

Wensenlijst van werkgevers

Op Vlaams niveau zijn volgens de werkgeversorganisatie doortastende hervormingen nodig in het onderwijs, de arbeidsmarkt, het welzijnsbeleid en op het vlak van omgeving en vergunningen. ‘Federaal moet prioriteit gaan naar een echte pensioenhervorming, een fiscaliteit die werken beloont en innovatie stimuleert en een arbeidsmarktbeleid op maat van elke regio.'

 

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren