Zoeken
 
 

Moeizame start van het jaar voor Duitse machinebouwers


11 juni 2024
De Duitse machinebouwindustrie heeft in het eerste kwartaal van 2024 24 procent minder orders ontvangen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Orders uit Duitsland daalden met twee procent, terwijl die uit het buitenland aanzienlijker afnamen met 32 procent.

'De sector kampt momenteel met een groot tekort aan orders in vergelijking met vorig jaar. Dit is gedeeltelijk te wijten aan een base-effect, aangezien er begin 2023 nog aanzienlijke hoeveelheden orders in de pijplijn zaten', aldus Dr. Markus Heering, uitvoerend directeur van de VDW (Duitse Vereniging van Machinebouwers). De eerste tekenen van stabilisatie beginnen zich echter af te tekenen, hoewel de komende maanden hierbij cruciaal zullen zijn. 'Onze leden vertellen ons dat er ook in Duitsland duidelijke vraag is van klanten, maar dat veel investeringsbeslissingen momenteel worden uitgesteld vanwege de hoge mate van onzekerheid', vervolgt Heering.

 

Ondanks deze uitdagingen zijn er enkele indicatoren die wijzen op een mogelijke verbetering in de tweede helft van het jaar. Lagere inflatie, verminderde energieprijzen, de verwachting van de eerste renteverhogingen, het einde van voorraadafbouw, verbeterde economische indicatoren en hogere reële inkomens die de consumptie stimuleren, kunnen de basis vormen voor een terugkeer naar hogere investeringen.

 

Deze analyse wordt ondersteund door de ommekeer in de Global Purchasing Managers' Index, die aan het begin van het jaar terugkeerde naar een laag groeipercentage.

 

Vooruitzichten

Voor 2025 voorspelt Oxford Economics, de prognosepartner van de VDW, een sterke stijging van 8,3 procent in het wereldwijde verbruik van werktuigmachines. Regionaal gezien is het herstel breed gedragen. India, de ASEAN-regio, de VS, Mexico en Canada komen in het bijzonder naar voren als drijvende krachten. In veel Europese landen wordt een duidelijke opwaartse trend verwacht.

 

'Stijgende internationale consumptie zou kunnen leiden tot een toename van orders in Duitsland', zegt Heering vol vertrouwen. 'Wat nu cruciaal is in ons land, is dat de aanvragen worden omgezet in daadwerkelijke orders', concludeert hij. Heering wijst ook op de rol van de overheid bij het verzekeren dat de industrie met meer vertrouwen naar de toekomst kan kijken.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren