Zoeken
 
 

Nieuw onderdak voor hightech start-ups


10 juni 2024
Op het Wetenschapspark Arenberg wordt sinds kort gebouwd aan ‘Innovation Cradle Leuven’: een nieuwe gebouwencluster van 7.500 m2 die onderdak zal bieden aan hightech start-ups en scale-ups met een focus op gezondheidszorg, ICT en mechatronica.

KU Leuven, Stad Leuven, Innovatie & Incubatiecentrum KU Leuven en EFRO Vlaanderen investeren samen vijftien miljoen euro in het project.

 

Vlaanderen heeft een van de sterkst boomende startup-ecosystemen in Europa, maar het aanbod aan aangepaste bedrijfshuisvesting evolueert niet snel genoeg mee. Zeker voor snelgroeiende universitaire spin-offs is dat een probleem. Zij hebben immers nood aan modulaire kantoor- en werkruimtes waarvan de benodigde oppervlakte mee kan opschalen met de groei van de jonge bedrijfjes zelf.

 

Innovation Cradle Leuven, een nieuwe gebouwencluster van 7.500 m2 op het Wetenschapspark Arenberg, wil aan die nood tegemoetkomen. Hoogtechnologische start-ups en scale-ups die zich richten op gezondheidszorg, ICT en mechatronica zullen er vanaf de zomer van 2025 terechtkunnen voor modulaire ruimtes tussen de honderd en vierhonderd m2. Die oppervlakte is gegeerd bij groeibedrijven met meer dan tien voltijds equivalenten aan personeel en momenteel maar beperkt beschikbaar in het Leuvense. 

 

De nieuwe innovatiecluster wordt gebouwd aan de Koning Boudewijnlaan in Heverlee naast de twee Bio-Incubatoren en de Arenberg Accelerator. Vlak bij campus Arenberg van KU Leuven, en dicht bij imec, VIB, UZ Leuven en het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie Flanders Make. Het gaat om een unieke ligging die de multidisciplinaire innovatie van de toekomst faciliteert.

 

Niet alleen voor spin-offs

KU Leuven, Stad Leuven, Innovatie & Incubatiecentrum KU Leuven en EFRO Vlaanderen (met middelen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) investeren samen vijftien miljoen euro in het project, waarvoor in het najaar van 2023 de eerste steen gelegd werd. Verwacht wordt dat er zich tot dertig hightech start-ups en scale-ups zullen vestigen in de nieuwe gebouwen, goed voor zo'n 350 hooggekwalificeerde jobs en een veelvoud aan indirecte banen.

 

'Belangrijk, niet alleen de spin-offs van onze universiteit zullen er terechtkunnen', zegt Koenraad Debackere, gedelegeerd bestuurder van KU Leuven Research & Development. 'Ook andere hoogtechnologische bedrijven die zich willen vestigen in de kern van de Leuvense kenniseconomie zijn welkom. Er wordt uiteraard wel ingezet op samenwerkingen met de nabijgelegen kenniscentra, waaronder KU Leuven. Zo kan onze nieuwe cluster een bijdrage leveren aan de groei van jonge bedrijven en aan de ontwikkeling van maatschappelijk relevante producten en diensten.' 

 

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren