Zoeken
 
 

Faillissementscijfers in de bouw scheren hoge toppen


België, 5 juni 2024
Sinds begin dit jaar gingen 1.024 bouwbedrijven op de fles, ofwel bijna een kwart van alle faillissementen in ons land. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. ‘Opnieuw een triest record’, reageert Bouwunie, dat aangeeft dat het aantal faillissementen al langer hoge toppen scheert.

‘De vorig jaar sterk gestegen hypothecaire rente, de hoge weliswaar stabiliserende bouwmateriaalprijzen, de uitzonderlijke hoge loonindexatie in 2023 en de zwaar beperkte maatregelen voor sloop- en heropbouw zijn belangrijke redenen voor de hoge cijfers', reageert Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens op de cijfers van Stabel.

 

Uit deze cijfers van het Belgische statistiekbureau blijkt dat bouwbedrijven een kwart (1.024) uitmaken van het totale aantal faillissementen in België (4.486). Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar lag het aantal faillissementen in de eerste helft van dit jaar negen procent hoger. Ten opzichte van twee jaar geleden lag dat zelfs 19,3 procent hoger.

 

Ook lichtpuntjes

De bouworganisatie ziet de slechte cijfers ook weerspiegeld in haar eigen driemaandelijkse Bouwbarometer. ‘Het zit niet goed met het vertrouwen van onze bouwbedrijven. De Barometer strandt op 96,7 punten, dat is even slecht als eind vorig jaar. Vooral de lage winstgevendheid en hoge kosten blijven de bouwondernemers zorgen baren', aldus Waeytens.

 

De belangenorganisatie ziet evenwel een lichtpuntje. ‘De orderboekjes zijn voor het eerst sinds lang weer beter en langer gevuld. Al kunnen we pas eind dit jaar de eindafrekening maken en zien of de positieve trend zich doorzet. Tot dan zullen we moeten doorbijten.'

 

Maatregelen gevraagd

Bouwunie vraagt dringende maatregelen van de overheid. Zo denkt het aan herbekijken van de nu ingeperkte maatregel sloop-en heropbouw. ‘Sloop- en heropbouw moet altijd aan zes procent kunnen zonder beperkingen en ook bij verkoop en/of promotie.'
 

Daarnaast herhaalt Bouwunie het voorstel om een belastingvoordeel voor bouwers en verbouwers in te voeren. Concreet pleit ze ervoor om vijftien procent van alle bouwuitgaven en -investeringen aftrekbaar te maken van het belastbaar inkomen om kandidaat (ver-)bouwers aan te moedigen hun planning effectief te laten uitvoeren.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren