Zoeken
 
 

Minder faillissementen in mei, maar geen reden tot vreugde


4 juni 2024
Over de afgelopen meimaand verkaarden de Belgische rechtbanken 870 ondernemingen failliet, 49 minder dan de meimaand van 2023 ( -5,33%). Toch is dat geen reden voor een vreugdedans, aldus Graydon.

Over de periode januari- mei meet Graydon op federaal niveau 4.941 vonnissen. In vergelijking met dezelfde periode 2023 zijn er nu 488 uitspraken meer (+10,96%) en het is het op twee na hoogste cijfer ooit. In 2013 (5.144 cases) en 2019 (5.105 cases) waren er nog hogere aantallen over de eerste vijf maanden van een jaar.

 

Vlaanderen blijft op recordniveau

Binnen het Vlaamse Gewest worden alle records gebroken (+8.14%). Binnen het Waalse Gewest zis dit niet het geval, maar met 1.180 uitspraken is er wel een stijging ten opzichte van verleden jaar met +6,31%. Het Brusselse Gewest laat met 791 uitspraken een stijging noteren met 157 cases (+24,76%), al blijft het daarmee ver onder de cijfers uit de periode 2015-2019.

Zowel in Vlaams-Brabant als in Oost-Vlaanderen worden absolute records geschreven.

 

Bouwsector breekt alle records

De bouwsector neemt een steeds belangrijker aandeel in van het totale aantal faillissementen. Het laat de horeca, traditioneel de sector met het hoogste aantal faillissementen, steeds verder achter zich. Met 1.105 faillissementen over de eerste vijf maanden van dit jaar verbreekt de bouwsector haar eigen record van dezelfde periode verleden jaar (+20,1%).

 

Belet niet dat ook binnen de horecasector de faillissementstrend duidelijk stijgend is (+7,19%), zonder recordcijfers te noteren. Die sneuvelen er trouwens wel binnen de transportsector (277 uitspraken) en de garagesector (206 uitspraken).

 

12.626 jobs op de tocht

Over de eerste vijf maanden van dit jaar kwamen er 12.626 jobs op de tocht als direct gevolg van het faillissement van de werkgever.

 

In hun rapport neemt Graydon ook de resultaten op van hun onderzoek dat het verband bekijkt tussen mogelijk frauduleuze ondernemingen en faillissementen op niveau van de gerechtelijke arrondissementen. Indirect meten ze zo welke gerechtelijke arrondissementen meer aandacht besteden aan fraudefenomenen.

 

Op basis van de fraude-indicator die GraydonCreditsafe ontwikkelde, meten ze binnen de Belgische bedrijvenpopulatie 1,84 procent ondernemingen met een sterk tot ernstig verhoogd risico op het plegen van fraude. Binnen de populatie gefaillieerde ondernemingen loopt dit op naar 14,66 procent.

 

Brussel telt naar verhouding en naar absolute waarden het grootste aantal ondernemingen die kenmerken vertonen die kunnen wijzen op fraudepraktijken. Hier ziet Graydon ook het grootste aantal faillisementen (26,55%) die aan fraude gerelateerd kunnen worden. Daarnaast toont de studie aan dat er ook door andere rechtbanken - veelal in samenwerking met parket en politiediensten - duidelijke inspanningen ter zake worden geleverd. De ondernemingsrechtbanken van de arrondissementen Leuven, Luik, Luxemburg en Antwerpen spannen hierbij de kroon.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren