Zoeken
 
 

Ben Weyts roept Don Bosco Helchteren uit tot winnaar SteelWarriors-scholenwedstrijd


Antwerpen , 15 mei 2024
Auteur:
Jerom Rozendaal
Don Bosco Helchteren is bekroond tot SteelWarriors 2023-2024. De technische school uit Helchteren werd op Advanced Manufacturing in Antwerp Expo benoemd tot winnaar van de door Belmetaal georganiseerde scholenwedstijd en kreeg de prijs uitgereikt door Vlaams Minister van Onderwijs Ben Weyts (NV-A).

De technische school Don Bosco uit Helchteren is de nieuwe SteelWarriors-ambassadeur en volgt daarmee de leerlingen van het vijfde lassen-constructie van campus Engineering Veurne op.


SteelWarriors is een scholenwedstrijd waarmee technische scholen het tegen elkaar op nemen in de creatie van een werkstuk uit staal. De wedstrijd is een initiatief van Belmetal, de Belgische Federatie van Metaalhandelaars, dat hiermee technisch onderwijs in het zonnetje wil zetten. 'Onze sector heeft een groot gebrek aan arbeidskrachten. Vooral de klassieke metaalbewerkers en lassers, die met hun handen werken, zijn erg moeilijk te vinden en deze doelgroep valt bij sensibiliseringscampagnes vaak buiten de boot', vertelt Vanessa Espeel, BelMetal-bestuurslid bij BelMetal en initiatiefnemer van de wedstrijd.

Waar de vorige en eerste editie van de scholenwedstrijd 2022-2023 nog zeventien finalisten trok, waren dat er dit jaar 24. Onder de deelnemers zowel Vlaamse als Waalse scholen. De scholen, die acht maanden intensief aan de stukken hadden gewerkt, leverden hun kunstwerken deze week af op Antwerp Expo, waar een vakkundige jury zich boog over de werken. Onder aanwezigheid van twaalfhonderd technische leerlingen werd de winnaar gisteren bekend gemaakt.

De winnende school was Don Bosco uit Helchteren. Zij ontvingen de Algemene prijs en sleepten ook de prijs voor Techniek in de wacht. Winnaars van verschillende deelcategorien waren De Varens SBSO Brugge-Sint Andries, zij ontvingen de prijs voor esthetiek. De publieksprijs ging naar Sint-Maartensscholen Ieper campus VTI. Zij ontvingen online de meeste stemmen van het publiek.

 

'Boost voor school en techniek'

De winnende school uit het Limburgse Helchteren was een barbecue die aan weerszijden wordt rechtgehouden met staanders die mijnschachten uitbeelden. 'Onze gemeente heeft roots in de mijnbouw. Veel van onze ouders hebben in de mijnen gewerkt. Dat hebben we met dit werk willen uitbeelden', vertelt Kevin Gevers, leerkracht lastechniek op de winnende school.


Gevers reageert enthousiast op de prijs. 'Dat is een geweldige prestatie van onze jongens die acht maanden lang hun uiterste best hebben gedaan. Dit geeft een boost aan het zelfvertrouwen en maakt de leerlingen ook duidelijk dat ze meer zijn dan 'maar' beroepsstudenten. Met hun metaaltechnische vaardigheden zijn ze erg gewild op de arbeidsmarkt.' De docent gelooft stellig dat de prijs goede reclame voor de school en het technische onderwijs an sich is.

 

Ben Weyts: 'talent tonen'

Om dat laatste is het Vlaams Minister van Onderwijs Ben Weyts (NV-A) te doen. De Vlaamse overheid steunde het initiatief met het Excellentiefonds, dat tot doel heeft arbeidsmarktgerichte opleidingen en opleidingen te versterken. 'Vlaanderen heeft enorm veel talent in huis. Het is zaak dat talent te tonen, zodat het ook als inspiratiebron voor anderen jongeren kan dienen', vertelde Weyts in Antwerpen. De minister passeerde na de uitreiking van de eerste prijs nog een aantal werkstukken die stonden opgesteld in Antwerp Expo en kreeg uitleg van de verschillende scholen

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren