Zoeken
 
 

Hoge loonkosten weerhouden bouwbedrijven van aannemen jobstudenten


14 mei 2024
Uit een recente bevraging van Bouwunie blijkt dat slechts vier op de tien bouwbedrijven tijdens de paasvakantie een jobstudent in dienst had. Een derde van de bouwbedrijven heeft nu al besloten tijdens de zomervakantie geen jobstudenten aan te nemen, terwijl een even groot aantal nog twijfelt. Jean-Pierre Waeytens, topman van Bouwunie, geeft aan dat de hoge loonkosten de belangrijkste reden zijn voor deze terughoudendheid.

Sinds 1 juli vorig jaar zijn de lonen van jobstudenten in de bouwsector aanzienlijk gestegen. Deze maatregel was bedoeld om de sector aantrekkelijker te maken voor jongeren, in de hoop dat zij na hun opleiding zouden kiezen voor een baan in de bouw. Echter, de loonsverhoging lijkt een averechts effect te hebben. 'De hoge loonkosten schrikken werkgevers af, waardoor ze minder geneigd zijn om jobstudenten aan te nemen,' aldus Waeytens.

 

Bouwunie pleit voor een oplossing om het inzetten van jobstudenten weer betaalbaar te maken. Samen met alle sociale partners in de bouw willen ze op korte termijn tot een regeling komen die zowel een competitief studentenloon als een aanvaardbare loonkost voor werkgevers omvat.

 

Het akkoord tussen vakbonden en werkgevers om de lonen te verhogen, beoogde meer studenten naar de bouwsector te trekken. Ook studenten zonder bouwopleiding kunnen nu onder dezelfde voorwaarden als die met een bouwopleiding aan de slag. Toch is het loonverschil met het verleden aanzienlijk. Voorheen verdiende een student zonder bouwopleiding 10,47 euro per uur, terwijl dit sinds 1 juli 17,40 euro per uur is. Voor studenten met een bouwopleiding steeg het loon van 11,35 euro per uur naar eveneens 17,40 euro per uur. Dit verschil leidt tot terughoudendheid bij bouwbedrijven, omdat het rendement van een student niet in verhouding staat tot de hogere verloning.

 

Tijdens de paasvakantie van 2024 waren er 8,1 procent minder jobstudenten actief in de Vlaamse bouwsector vergeleken met dezelfde periode in 2023, toen de oude lonen nog van kracht waren, volgens cijfers van Constructiv. Ook afgelopen zomer werkten 310 studenten minder in de bouw vergeleken met de zomer van 2022, een periode met de oude lonen.

 

Bouwunie hoopt samen met de andere sociale partners in de bouw een balans te vinden tussen de vraag en het aanbod van jobstudenten, met een competitief studentenloon en een betaalbare loonkost voor de werkgevers.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren