Zoeken
 
 

Aantal faillissementen daalt, maar juist record in Vlaanderen


13 mei 2024
Afgelopen maand april legden 841 Belgische ondernemingen de boeken neer. In vergelijking met april 2023 betekent dit een daling van -1,98%. Deze waarneming wordt onder andere beïnvloed door de cijfers binnen het Brusselse gewest (-27,08%) en in de provincie Namen (-54,55%).

Dat meldt GraydonCreditSafe.Zowel binnen het Waalse (+4,74%) als het Vlaamse gewest (+1,46%) liggen de cijfers hoger. Binnen het Vlaamse gewest staat de maand april met 487 uitspraken zelfs voor een absoluut record.

 

Op provinciaal niveau breken zowel Vlaams-Brabant (98 uitspraken of +40%), Waals-Brabant (46 uitspraken of +58,62%) en de provincie Luxemburg (20 uitspraken of +66,67%) recordcijfers.

Cumulatief bekeken komen de faillissementen met 3.946 faillissementen in de periode januari-april in de buurt van het recordcijfer in 2014. Toen waren er 4.023 uitspraken.

 

Weer meer nv's over de kop

Voor het eerst sinds begin van dit millennium is ook een stijging van het aantal failliete nv's te zien. De populatie van het aantal actieve nv's daalt al twintig jaar en zo ook het aantal faillissementen binnen de populatie. Maar, met betrekking tot de periode januari-april zijn er nu 163 failliete naamloze vennootschappen tegenover 125 in dezelfde periode verleden jaar. Ook valt op dat nu al acht bedrijven over de kop gingen die op hun laatste sociale balans minstens honderd mensen tewerkstelden. Ter vergelijking: over het volledige jaar 2023 waren dit er zes.

 

Het vertaalt zich ook in het aantal jobs dat verdween als direct gevolg van het faillissement van de werkgever. Over de eerste vier maanden van dit jaar zijn dit al 10.661 jobs.

 

Sectortendensen opnieuw bevestigd

Binnen zo goed als alle sectoren worden de tendensen bevestigd die zich al gedurende geruime tijd aftekenen. Afgelopen januari-april periode sneuvelden er immers opnieuw records in de bouwnijverheid, transport en handel in auto's en garages.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren