Zoeken
 
 

Sluiting Limburgse papierfabriek bedreigt 644 banen


Lanaken, 11 oktober 2023
Papierfabriek Sappi in het Limburgse Lanaken sluit in het eerste kwartaal van 2024 haar deuren wegens teleurstellende resultaten. Hierdoor zijn 644 banen bedreigd.

De directie van de papierfabriek in Lanaken, gelegen aan het Albert Kanaal, heeft de voorgenomen sluiting dinsdagochtend bekend gemaakt. Als reden wordt de krimpende papiermarkt aangevoerd, waardoor er sprake is van een overcapaciteit van grafisch papier op de Europese markt.

 

Daarnaast heeft de directie een hogere prijszetting doorgevoerd. Deze was nodig om het hoofd te bieden aan kostenstijgingen, maar had als gevolg dat klanten overstapten naar de concurrent. Hierdoor draaide de fabriek al langere tijd slecht en heerste er de afgelopen maanden heel wat tijdelijke werkloosheid.

 

Toch komt het nieuws voor de werknemers en vakbonden als een verrassing. ‘Het sloeg in als een bom', zegt Jan Staal, secretaris voor de algemene centrale van ABVV in De Standaard. ‘Het voltallige personeel werd toegesproken en daarbij laaiden de emoties hoog op.'

 

'Symbolisch voor concurrentiepositie maakbedrijven' 

Ook werkgeverschorganisatie VKW Limburg reageert geschokt en acht de situatie symbolisch voor de toestand van de maakindustrie in Vlaanderen. ‘Deze aangekondigde sluiting zit helaas in lijn met datgene waar we al een hele tijd voor waarschuwen en vormt hopelijk een meer dan duidelijk signaal dat het écht vijf over twaalf is om onze maakbedrijven te ondersteunen en om de concurrentiepositie van onze internationaal opererende bedrijven te versterken', zegt gedelegeerd bestuurder Ruben Lemmens in De Tijd.


Hij verwijst onder andere naar de stijgende loonkosten, het steeds moeilijker krijgen van vergunningen en de energiekosten die hoger zijn dan in de omringende regio's.

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren