Zoeken
 
 

Lichte verbetering van barometer technologische industrie in mei


6 juni 2023
De NBB-barometer voor de verwerkende sectoren van de technologische industrie is in mei enkele punten geklommen. Die voor de IT-diensten daarentegen stagneert.

In mei is de NBB-barometer voor de verwerkende sectoren van de technologische industrie enkele punten geklommen. Sinds eind vorig jaar zien we een heel geleidelijke opwaartse tendens en inmiddels haalt de brutocurve opnieuw haar langetermijngemiddelde. De conjunctuur van de verwerkende sectoren van de technologische industrie blijft neutraal.

 

 Een opvallende beweging is de gunstiger beoordeling van het orderboek. Nadat ze sinds augustus vorig jaar vrijwel was gestagneerd en ondanks ongunstige verwachtingen voor de toekomst, is de brutocurve van de indicator een paar punten geklommen. Daardoor steekt ze in mei nog iets verder boven het langetermijngemiddelde uit.

 

Bovendien is de curve van de beoordeling van de voorraad afgewerkte producten gedaald. Dit betekent dat minder bedrijven van mening zijn dat hun voorraad te groot is. De curve van de indicator bevindt zich echter nog altijd op een hoog peil t.o.v. de voorbije jaren. Ondernemingen blijven het dus moeilijk hebben om hun producten te verkopen.

 

De vraag- en werkgelegenheidsvooruitzichten voor de komende drie maanden hebben weinig verandering laten optekenen in mei. Er wordt nog altijd verwacht dat de vraag zal afnemen terwijl de geplande aanwervingen nog steeds boven het langetermijngemiddelde liggen.

 

Op sectorniveau wordt de verbetering van de curve van de metaalproducten bevestigd terwijl de curve van de automobiel opnieuw is verslechterd.

 

Elders gingen de meeste ontwikkelingen de tegenovergestelde richting uit t.o.v. april. Voor de machinebouw en de IT-productie is de opwaartse trend van de voorgaande maanden onderbroken, en in het geval van de machinebouw is er zelfs sprake van een trendommekeer. Het verloop van de barometers voor de non-ferro en elektro blijft onregelmatig, zonder dat zich op middellange termijn een specifieke trend aftekent.

 

De IT-diensten ten slotte bevestigen een minder gunstige conjunctuur. Na een herstel in februari zakt de barometer terug en bevestigt hij zijn positie onder het gemiddelde van de periode 2010-2022. Er wordt dan ook een gematigder activiteit verwacht dan de voorbije jaren.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren