Zoeken
 
 

VDL Nedcar over op één ploegendienst; 1800 banen weg


Born (NL), 6 juni 2023
VDL Nedcar, de autofabriek van VDL Groep in Born (Nederland), is als gevolg van werkvermindering door volumedaling van plan om per 1 november 2023 over te gaan op één ploegendienst. Hierdoor verliezen ruim 1800 medewerkers hun baan. ‘De formele instemmingsaanvraag om over te gaan op een dagdienst en de adviesaanvraag voor de als gevolg hiervan onvermijdelijke afbouw van medewerkers is vandaag, op 1 juni, ingediend bij de ondernemingsraad.’

Met de stap naar één ploeg is er bij VDL Nedcar werk voor 2.100 medewerkers. Op dit moment telt VDL Nedcar in totaal 3.950 medewerkers. De autofabriek in Born wil per 1 november 2023 ongeveer 1.000 medewerkers en ruim 800 uitzendkrachten afbouwen. Het gaat om zowel productiemedewerkers als medewerkers van ondersteunende afdelingen. Een verdere reductie van medewerkers rond 1 maart 2024, als de contractperiode met BMW eindigt, kan niet worden uitgesloten. Echter, het streven blijft om nieuwe, substantiële voertuigprojecten binnen te halen, in combinatie met de geplande nieuwe activiteiten in Born.

 

Niet gelukt

Directeur John van Soerland van VDL Nedcar: ‘Na de opzegging van het contract tot 2030 door BMW hebben we ontzettend hard geknokt voor de juiste aansluiting middels autoproductie. Dat is ons tot nu toe niet gelukt. Uiteindelijk is de tijd - door turbulente omstandigheden op de automarkt - te kort gebleken om de hele populatie aan het werk te houden. Wij balen daarvan en naar onze medewerkers die hun baan gaan verliezen spijt ons dat.'

 

‘Beoogd wordt om medewerkers, waarvan noodgedwongen per 1 november 2023 afscheid zal worden genomen, zo snel mogelijk duidelijkheid te geven. Zij verdienen uiteraard een goed vangnet. Ons streven blijft om medewerkers op vrijwillige basis zoveel mogelijk van werk naar werk te brengen', laat het bedrijf weten.

 

Sociaal plan

‘Het huidige sociaal plan, dat in 2021 is ondertekend, geldt tot april 2024. Dit sociaal plan is met vakverenigingen overeengekomen nadat bekend was dat het contract met BMW is opgezegd. Dit vangnet is bijna het dubbele van de wettelijke vergoeding. Naast dit sociaal plan hebben wij een Finish with Pride-bonus van maximaal 7.500 euro per medewerker toegezegd die ingaat vanaf 1 juni 2023', aldus VDL Nedcar.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren