Zoeken
 
 

Eerste werknemers ronden waterstofopleiding af


6 juni 2023
Veertig werknemers hebben het eerste jaar van de eerste waterstofopleiding aan de UGent afgerond en hiermee hun certificaat behaald. Dit is een opleiding van UGain, de academie voor levenslang leren voor ingenieurs aan de universiteit Gent, in samenwerking met Hydrogen Platform UGent, Waterstofplatform UGent en Agoria Vlaanderen.

De waterstofopleiding is tot stand gekomen door een unieke samenwerking tussen UGAIN (de levenslang leren academie van ingenieurs van UGent) en leden van Agoria Vlaanderen. Door zowel inhoudelijk als qua vorm samen te werken zat de opleiding in recordtijd volzet. Het is een model dat succesvol is om opleidingen af te stemmen op de arbeidsmarkt en in te zetten op competenties die noodzakelijk zijn vandaag en om nodige investeringen aan te trekken.

 

'De waterstofeconomie is in volle ontwikkeling en Vlaanderen telt talrijke technologische bedrijven die hier de vruchten van kunnen plukken. Nieuwe technologie zoals waterstof kan optimaal renderen als ze hand in hand gaat met de nodige skills die het rendement kunnen maximaliseren. Daarvoor is het belangrijk dat de nodige talenten kunnen aangetrokken worden, en ook dat de huidige werknemerspopulatie toekomstbestendig wordt opgeleid. Het is meer dan ooit noodzakelijk dat bedrijven mee aan het stuur zitten in het aanbod van levenslang leren', zegt Vickie Dekocker, senior adviseur arbeidsmarkt en onderwijs bij Agoria Vlaanderen.

 

Agoria Vlaanderen heeft de handen in elkaar geslagen met UGain, de 'levenslang leren' academie voor ingenieurs aan de UGent. Een unieke combinatie van academische expertise met bedrijfsbezoeken resulteerde in een nieuwe opleiding die van start ging in 2023. Dit partnerschapsmodel is uniek en wijst de weg voor levenslang leren. Als inhoud en vorm afgestemd zijn met bedrijven, zitten opleidingen in recordtempo vol.

 

'Met het Hydrogen Platform UGent zijn we zeer trots op deze samenwerking. De sterke waterstofexpertise aanwezig aan de UGent kan zo sneller doorstromen naar de industrie, maar we krijgen ook sneller inzicht in de noden van de bedrijven waaruit nieuwe samenwerkingen kunnen ontstaan,' zegt Louis Sileghem, Hydrogen Platform Manager UGent.

 

Sofie Bracke, schepen van Economie in Gent: 'De sterkte van een technologiestad als Gent zit in de unieke samenwerking. Onderwijsinstellingen, bedrijven, haven en overheid, samen maken we elkaar sterker. Enerzijds krioelt het in onze stad van het talent, anderzijds zijn onze technologiebedrijven wereldtop. Dankzij deze opleiding komen die twee werelden samen en wordt de kennis rond waterstof omgezet in de praktijk. Zo maken we van onze stad een klimaatneutrale stad tegen 2050.'

 

Over waterstof

Eén van de grootste uitdagingen van deze eeuw is ongetwijfeld de transitie naar een duurzame en klimaatbestendige samenleving en economie. De waterstofsector wordt beschouwd als een veelbelovende technologische sector met een groeipotentieel die de duurzame groei kan ondersteunen.

 

België wil zich positioneren als importhub voor waterstof en koploper worden in de waterstoftechnologie. De komende tien jaar zijn cruciaal in dat verhaal. Dat waterstof potentieel heeft, mag blijken uit het feit dat het vaak bestempeld wordt als de ontbrekende schakel om moeilijk te elektrificeren sectoren te vergroenen. Waterstof en afgeleide molecules van waterstof zoals methanol, methaan en ammoniak kunnen veelzijdig ingezet worden voor het verduurzamen van industriële producten en processen maar ook als energiedrager om energie te importeren of als brandstof voor de transportsector.

 

De toepassing en de uitrol van waterstoftechnologie in de samenleving vraagt ook om de noodzakelijke competenties op de arbeidsmarkt. Competenties die nodig zijn over de hele waterstofwaardeketen van productie, transport/conversie/opslag tot de vele waterstoftoepassingen in verschillende sectoren. Het veiligheidsaspect en certificatie om bepaalde processen en toepassingen om te vormen naar waterstof is hierbij een belangrijk gegeven. Deze opleiding draagt bij aan het geprofessionaliseerd opleidingsaanbod rond waterstof, op maat van de bedrijven. Ze combineert theoretische kennis in de verschillende facetten van waterstof (productie, conversie en gebruik, opslag, transport, veiligheid) met unieke bedrijfsbezoeken uit de industrie.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren