Zoeken
 
 

Belgische wapenproductie daalde met 30 procent


27 maart 2023
Verminderde export leidde tot daling in de Vlaamse wapenproductie. Door de oorlog in Oekraïne zal de productie naar verwachting wel weer herstellen.

Volgens cijfers van sectororganisatie Agoria en de Nationale Bank zakte de waarde van de Belgische wapen- en munitieproductie met 30 procent ten opzichte van 2021 tot 426 miljoen euro. Ten opzichte van 2019 betekent dit zelfs een halvering. Dat bericht De Standaard.

 

In het jaar dat de oorlog tussen Oekraine en Rusland uitbarsste en dat de EU-landen aankondigden om opnieuw fors in hun leger te investeren, lijkt dit een tegenstrijdigheid. Defensiespecialist van Agoria, Georges Heeren, verklaart de daling vooral door het aflopen van grote contracten bij een grote speler.

 

De grootste producenten van wapens en munitie in Belgie bevinden zich vooral in het Franstalige gewest, zoals FN Herstal, Mecar en John Cockerill Defense. Die zijn volgens De Standaard de voorbije jaren een grote klant kwijtgeraakt: Saoedi-Arabië. ‘Dat land was tussen 2017 en 2019 goed voor meer dan 40 procent van de Belgische wapen- en munitie-export, maar is die volledig teruggevallen.'

 

Oorlog met Rusland 

De oorlog in Oekraïne is nog niet terug te zien in de productiestatistieken. ‘Oekraïne kreeg vooral munitie en wapens die uit de voorraden van de legers van de NAVO-landen kwamen. Bovendien zijn de standaarden van de Oekraïense wapens nog op Russische standaarden afgestemd', klinkt het.


De verwachting is wel dat deze oorlog de komende jaren impact zal hebben op de productie bij deze bedrijven. ‘De legers die wapens en munitie hebben geleverd, zullen nu hun voorraden moeten aanvullen en bij de defensiebedrijven aankloppen. Bovendien trekken de Europese landen hun defensiebudget op en willen ze hun leger opnieuw versterken.'

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren