Zoeken
 
 

Wienerberger neemt twee windmolens in gebruik


21 maart 2023
Bouwmaterialenproducent Wienerberger heeft op haar bedrijvensite aan Absheide in Beerse twee windmolens in gebruik genomen. Hiermee wil het volgens eigen zeggen de productie verder verduurzamen.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) was zaterdag naar Beerse afgereisd om de inhuldiging van de twee windturbines bij Wienerberger in Beerse bij te wonen. ‘95 Vlaamse steden en gemeenten produceren windenergie op eigen bodem. Beerse was bij de gemeenten die nog geen windturbines hadden, maar daar is nu verandering in gekomen’, legt Jambon uit in de plaatselijke media.

 

Jambon was overigens niet alleen naar Beerse afgereisd. In zijn kielzog volgenden tientallen boze boeren die fel gekant zijn tegen de Vlaamse stikstofplannen die de industrie zou bevoordelen en de toekomst van de landbouw verkwanselt. Zij wijzen op het feit dat ook de komst van windmolens, die vaak op landbouwpercelen worden geplaatst, niet mogelijk is zonder de medewerking.

 

Verduurzaming productieproces 

De windmolens zijn 200 meter hoog en produceren jaarlijks 19.000 megawattuur (MWh) groene stroom, het jaarverbruik van ruim 5.400 gezinnen. De windmolens kwamen tot stand in een participatieproject met de buren, waarbij sommige gezinnen gecompenseerd worden. Daarnaast worden de turbines bij mooi weer stilgelegd. ‘In de zomermaanden juni, juli en augustus zorgt speciale software ervoor dat de turbines bij Wienerberger worden stilgelegd zodra ze slagschaduw op de huizen veroorzaken’, zegt Caroline Van de Velde van Wienerberger tegen lokale media.

De groene stroom zal worden ingezet om het productieproces verder de verduurzamen, de rest wordt op het elektriciteitsnet wordt gezet. Eerder installeerde het bedrijf, dat onder ander dakpannen en bakstenen maakt, al 28.852 zonnepanelen op de daken van zijn fabrieksgebouwen.

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren