Zoeken
 
 

Aantal vrouwen in de bouw neemt toe


3 maart 2023
Vandaag zijn 27.193 vrouwen actief in de bouw als arbeider, bediende of zelfstandige. Dat zijn er vier procent meer dan het jaar voordien. Bij de arbeiders gaat het zelfs over een stijging van 6,2 procent. Al is het totale aandeel vrouwen in de bouw beperkt, té beperkt. Net geen 1 op 10 om precies te zijn.

Dat blijkt uit een onderzoek van Bouwunie. Topman Jean-Pierre Waeytens geeft aan dat vrouwen meer dan welkom zijn in de bouw en dat er volop carrièremogelijkheden zijn. 'De meesten denken bij de bouw vooral aan de klassieke beroepen als metser of dakwerker. Heel fysieke beroepen, die uiteraard ook open staan voor vrouwen, maar die vrouwen misschien op het eerste gezicht minder aanspreken. In de bouw zijn er echter nog zoveel andere jobs. Denk maar aan projectleider, schilder-decorateur, calculator of zaakvoerder van je eigen bouwbedrijf', zegt Waeytens. 'Hoe je het ook draait of keert, er zijn verschillen tussen mannen en vrouwen en laat die verschillen nu net een troef zijn in de bouw. Vrouwen spreken doorgaans minder in bouwjargon, kijken verder dan het puur technische en hebben meer oog voor detail. De bouw biedt als sector heel wat mogelijkheden, zowel voor mannen als vrouwen, je verdient er goed je boterham en er zijn doorgroeimogelijkheden. Je bent bovendien zeker van je job, want de bouw is altijd op zoek naar nieuwe mensen, 20.000 per jaar om goed te zijn. Sla er de knelpuntberoepen maar op na. Vrouwen zijn dus meer dan welkom', aldus Waeytens.

 

De stijging is in het ene statuut opvallender dan in het andere. Bij de arbeiders gaat het over een stijging van 6,2 procent (of van 1.798 naar 1.909), al maken vrouwelijke arbeiders slechts één procent van het totale aantal bouwarbeiders uit. Bij de bedienden steeg het aantal vrouwen met 4,4 procent (van 19.218 naar 20.068). Ruim een derde van de bedienden in de bouw is vrouw. Bij de zelfstandigen in de bouw nam het aantal vrouwen toe met 2,2 procent (van 5.106 naar 5.216). Vandaag is 6,3 procent van de bouwzelfstandigen vrouw.  

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren