Zoeken
 
 

Inoxproducent Aperam wil nikkel ontginnen via planten


21 februari 2023
De Luxemburgse inoxproducent Aperam wil nikkel winnen uit planten. Het bedrijf heeft daarvoor een joint venture opgericht samen met Econick, een spin-off van de Franse universiteit van Lorraine en gespecialiseerd in fytotechnologie.

Via zogenaamde Hyperaccumulatoren wil Botanickel, een joint venture van Aperam en Econick, nikkel gaan winnen. Het betreffen planten die metalen of metalloïden in hun levende weefsels ophopen tot niveaus die honderden of duizenden keren groter kunnen zijn dan normaal is voor de meeste planten. Deze plantaardige manier van metaalwinning heet phytomining. Deze techniek wordt ook toegepast om giftige gronden te saneren.

 

Ecologische voetafdruk en volatiele prijzen

Aperam wil met de plantaardige nikkelproductie haar ecologische voetafdruk verminderen en hevige schommelingen van de metaalprijzen tegengaan. Nikkel is samen met ijzer, chroom en koolstof een belangrijk ingredient voor de productie van roestvrij staal. Het bedrijf geeft aan wereldleider te worden op het gebied van verantwoorde en duurzame productie van bionikkel voor de roestvrijstaalindustrie". Concrete productiedoelen werden echter zijn niet bekendgemaakt.

Aperam maakte de lancering van de plantaardige nikkeproductie bekend tijdens de presentatie van haar jaarcijfers. Mede dankzij de overname van de schrootrecyclagespecialist ELG eind 2021 steeg de omzet steeg met 60 procent naar 8,16 miljard euro.

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren