Zoeken
 
 

Aantal knelpuntberoepen flink toegenomen


14 februari 2023
Met 234 zijn ze ondertussen, de knelpuntberoepen. VDAB publiceert ieder jaar een lijst met de knelpuntberoepen in Vlaanderen, dit jaar kent de lijst weer heel wat nieuwkomers, 27 beroepen maar liefst, waaronder een industrieel plaatbewerker en heftruckchauffeur.

Na de twee turbulente jaren die de coronapandemie met zich meebracht kondigde zich in de eerste helft van 2022 een nieuwe (economische) crisis aan. De stijgende energie- en grondstofenprijzen en de toenemende inflatie maken sommige werkgevers voorzichtiger bij de aanwerving van nieuwe personeelsleden. Toch blijkt uit het onderzoek van VDAB naar de knelpuntberoepen dat de arbeidsmarkt voorlopig nog zeer krap blijft en dat de zoektocht naar bepaalde profielen er niet gemakkelijker op geworden is.

 

De oorzaak van het knelpunt ligt niet altijd (enkel) bij een tekort aan kandidaten. Dikwijls is het een combinatie van verschillende factoren die aan de basis ligt van de problematiek. De vraag naar competenties zoals klantvriendelijkheid, commercieel-technische kennis en talenkennis maakt het soms moeilijk om geschikte werknemers te vinden. Daarnaast vormen ook specifieke arbeidsomstandigheden zoals zwaar fysieke arbeid, weekend- en avondwerk, deeltijdse contracten of verloning vaak een struikelblok. De kloof tussen de verwachtingen van kandidaten en werkgevers is soms groot en bemoeilijkt een vlotte invulling van vacatures.

 

Ook met een stijgend aantal beroepen, ondertussen 234, blijft de lijst van knelpuntberoepen een prioriteitenlijst van beroepen waarvoor werkgevers de grootste problemen ondervinden bij het invullen van hun vacatures. Dit wil echter niet zeggen dat alle vacatures voor niet-knelpuntberoepen zonder problemen in te vullen zijn, zeker niet in een krappe arbeidsmarkt zoals die van vandaag.

 

Top 10

In de top tien van de knelpuntberoepenlijst staan onder andere werfleider (2), technicus industriële installaties (3), onderhoudsmecanicien (6), calculator bouw (7) en industrieel elektrotechnisch installateur (10). De complete lijst met knelpuntberoepen is hier in te zien.  

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren