Zoeken
 
 

Ondernemersvertrouwen stabiliseert in het nieuwe jaar


Brussel, 26 januari 2023
Waar het ondernemingsklimaat afgelopen maand verbeterde in de verwerkende nijverheid, nam deze juist af in de bouwnijverheid. Gemiddeld genomen lijkt er echter sprake te zijn van een stabilisatie.

Dat blijkt uit de maandelijkse conjunctuurenquête van de Nationale Bank. In de verwerkende nijverheid werd een opwaartse herziening van de vraag- en werkgelegenheidsvooruitzichten quasi ongedaan gemaakt door een duidelijk negatievere beoordeling van de totale orderpositie en, in mindere mate, van het voorraadpeil.

 

In de bouwnijverheid daalden alle indicatoren, maar zijn vooral de vraagvooruitzichten aanzienlijk versomberd. In de handel denken de ondernemers dat de bestellingen bij de leveranciers stevig zullen afnemen; ze zijn echter wel optimistisch gestemd over de verwachte ontwikkeling van de vraag.

 

De algemene synthetische afgevlakte curve, die de onderliggende conjunctuurtendens weergeeft, blijft neerwaarts gericht. Ten slotte wijzen de resultaten van de driemaandelijkse enquête naar het productievermogen in de verwerkende nijverheid op een voortzetting van de sinds juli vorig jaar merkbare afname van de bezettingsgraad van het productievermogen: de seizoengezuiverde bezettingsgraad van het productievermogen liep terug van 76,2 procent in oktober 2022 tot 75,3 procent in januari 2023.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren